53 yıllık Sovyet uzay aracı Dünya’ya düşecek!

Sovyetlerin Uzay Aracı Kosmos 482, 53 Yıl Sonra Dünya’ya Geri Dönüyor

1972 yılında Sovyetler Birliği tarafından Venüs’e gönderilmek üzere fırlatılan ancak görevini tamamlayamayan Kosmos 482 uzay aracı, 53 yıl sonra Dünya’ya geri dönüyor. Araç, önümüzdeki haftalarda kontrolsüz bir şekilde Dünya atmosferine yeniden giriş yapacak.

Kosmos 482, 31 Mart 1972’de Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatılmıştı. Görev, Sovyetler Birliği’nin Venüs’e ulaşma hedefinin bir parçasıydı. Fakat araç, motor sisteminde yaşanan bir arıza nedeniyle yörüngeye ulaşmak için gereken hıza çıkamadı.


Bu nedenle görev başarısız oldu ve araç Dünya yörüngesinde kaldı. Görevin taşıyıcı modülü kısa süre içinde parçalanarak atmosfere girerek yandı. Ancak görevin iniş modülü, yüksek dayanıklılığa sahip olduğu için yıllarca yörüngede kalmaya devam etti.

iPhone 18 Serisi, Yeni RAM Teknolojisiyle Geliyor!

Apple, iPhone 18 serisinde yeni RAM teknolojisi sunmaya hazırlanıyor. Bu hamle, akıllı telefon sektöründe dengeleri değiştirebilir.

Yaklaşık 500 kilogram ağırlığında olan uzay aracın, özellikle iniş kapsülü oldukça sağlam bir yapıda. Bu kapsül, Venüs atmosferi gibi aşırı koşullara dayanacak şekilde üretildi. Uzmanlar, bu nedenle Kosmos 482’nin tamamen yanmadan atmosfere gireceğini ve bazı parçalarının yeryüzüne ulaşabileceğini belirtiyor.

Hollandalı uydu gözlemcisi Marco Langbroek, Kosmos 482’nin Dünya atmosferine Mayıs ayının ikinci haftasında girmesini bekliyor. Ancak Güneş’in şu anda yüksek aktivite döneminde olması nedeniyle atmosfer genişliyor ve bu durum yörüngedeki nesnelerin daha erken bir tarihte atmosfere girmesine neden olabilir.

Dolayısıyla kesin giriş zamanı, Güneş aktivitesi ve yörünge değişimleri nedeniyle sürekli güncelleniyor. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Related Posts

İnsan beyin hücreli ilk ticari bilgisayar kiralanabiliyor

Dünyanın insan beyin hücreleriyle çalışan ilk ticari hibrit bilgisayarı kiralanmak üzere. Tıpta çığır açması beklenen bu biyolojik makine, İngiltere’de bir laboratuvarda geliştirildi ve daha önce “DishBrain” adıyla tanıtılan Pong oynayan prototipin üzerine inşa edildi.

100 yıl önce bilim insanları ne kadar yaşayacağımızı öngörmüş

Bilim insanları 100 yıl önce aslında ne yaşayacağımızı biliyorlardı. Yapılan araştırmalarda, günümüz ve geçmiş karşılaştırılarak ilginç sonuçlar ortaya koyuldu.

Tam 162 tanesi Dünya’ya teğet geçti: Bir gün çarpabilir mi?

NASA ve ESA’nın verilerine göre, son 1 yılda tam 162 asteroit Dünya’ya Ay’dan daha yakın mesafeden geçti. Uzaydan gelen bu yakın geçişler bilim insanlarını alarma geçirdi.

Hayat kurtaran bilim! Yapay organların yükselişi

Biyoteknoloji, sağlık alanında devrim niteliğinde yenilikler sunmaya devam ediyor. Yapay organ ve doku üretimi, organ nakli bekleyen milyonlarca hasta için umut ışığı olurken, Türk bilim insanları ve uluslararası uzmanların öncülük ettiği çalışmalar …

Durgunsu Kano Türkiye Şampiyonası başladı

Türkiye Kano Federasyonu ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle organize edilen Durgunsu Kano Türkiye Şampiyonası, Eskişehir’de başladı.

Evlerimizde bile ‘karadelikler’ olabilir

Ne bulursa içine çekip yutan dev kara delikler korkutucu görünüyor olabilir. Ama aslında evlerimizde bile minik kara deliklerin olabileceğini hiç düşündünüz mü?