Kolon kanserine karşı savaş açıyor! İşte bağırsaklarınızı kalkan gibi koruyan o mucize…

Kolon Kanserinden Korunmada Sağlıklı Beslenme Önemli

Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Salih Can Çelik, kolon kanserine karşı korunmada sağlıklı beslenmenin önemini vurgulayarak, yeterli miktarda posa alımının bağırsak içindeki zararlı maddelerin temas süresini kısaltarak kansere karşı koruyucu bir kalkan görevi gördüğünü belirtti. Çelik, kolon kanseri riskini azaltmak ve sağlıklı bir yaşam sürmek için posalı besinleri hayatımıza dahil etmemiz gerektiğini söyledi.

Posalı (Lifli) Gıdalar Bağırsakları Koruyor

Posalı gıdaların sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri olduğunu ifade eden Opr. Dr. Çelik, posalı yani lifli besinlerin bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirimi kolaylaştırdığını ve zararlı toksinlerin bağırsaklardan atılmasına yardımcı olduğunu söyledi. Aynı zamanda bağırsak florasını destekleyerek kolon kanseri riskini azalttığını belirtti.

İşte, Lif Açısından Zengin O Besinler…

Kolon kanserinden korunmada günlük beslenmede lifli gıdalara yer vermenin büyük önem taşıdığını vurgulayan Çelik, brokoli, lahana, havuç, kabak gibi sebzelerin; elma, armut, böğürtlen, avokado gibi meyvelerin; mercimek, nohut, fasulye gibi baklagillerin; yulaf, kepekli ekmek, bulgur gibi tam tahılların; badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişlerin bağırsaklar için faydalı olduğunu söyledi. Günlük lif tüketiminin kadınlar için yaklaşık 25 gram, erkekler için ise 38 gram olmasının önemli olduğunu belirtti.

Akdeniz Diyeti Kolon Kanseri Riskini Azaltıyor

Bilimsel araştırmalarda Akdeniz diyetinin kolon kanseri riskini azalttığını belirten Opr. Dr. Salih Can Çelik, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemenin ve ideal kiloda olmanın önemli olduğunu söyledi. Akdeniz diyetinin kolon kanseri riskini azalttığı ve bu diyetle ilgili yapılan çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini belirtti.

Bu Belirtileri Asla Göz Ardı Etmeyin!

Erken teşhisin kolon kanserini tedavi edebileceğini hatırlatan Çelik, dışkılama alışkanlıklarında değişiklikler, ishal, kabızlık, bağırsak hareketlerinde düzensizlikler, tam boşalamama hissi gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Dışkıda kan görülmesinin önemli bir uyarı işareti olduğunu vurgulayan Çelik, karın ağrısı, kramp tarzında sancılar, şişkinlik, gaz problemlerinin de kolon kanseri belirtileri arasında yer aldığını belirtti.

50 Yaş Üstü Düzenli Taramadan Geçmelidir

Opr. Dr. Çelik, kolon kanserinde erken teşhisin hayati önem taşıdığını ve kolonoskopinin en etkili tarama yöntemi olduğunu belirtti. Özellikle 50 yaş ve üzeri bireylerin düzenli tarama yaptırmasının önemli olduğuna değinen Çelik, kolon kanseri riskini azaltmak için posalı besinleri hayatımıza dahil etmemiz ve düzenli sağlık kontrollerini aksatmamamız gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Baharda ortaya çıkan 1 numaralı cilt bakım hatası! DNA’yı bile bozuluyor

Yaz gelmeden önce cildinizi yaza hazırlamak ve henüz güneşlenmeden önce hafif bir bronzluk elde etmek isteyebilirsiniz. Herkes güneşe maruz kalmaya yavaş yavaş alışmanın cildi ani yanıklardan kurtarabileceğini düşünse de bu aslında büyük bir yanılgıdır. Güneşlenme mevsimi gelmeden çeşitli yöntemlerle elde edilmiş bronzluğun güneş yanığına karşı koruma sağladığı fikri bir efsaneden başka bir şey değil. Baharda ortaya çıkan ve hemen hemen herkesin yaptığı cilt bakım hatası!

Bağırsak ve beyin nasıl birlikte çalışır, bu neden önemli?

Bağırsaklarımız ve beynimizin birbiriyle bağlantılı olduğunu biliyoruz, ancak bu bağlantı nasıl kuruluyor? Ve daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam için bu bağlantıyı geliştirmek mümkün mü?

Micro Brow Implant Nedir? 

Micro Brow Implant son günlerde diş estetiği alanında en çok merak edilen konuların başında geliyor. Uzmanlar, Micro Bros Implant hakkında merak edilen sorulara yanıt verdi. 

Ani kalp ölümü her yaşta vurabilir: Nasıl önlem alınmalı?

Özellikle son yıllarda vaka sayısında artış gözlenen, ani kardiyak ölüm, yaygın bilinen adıyla ani kalp ölümü durumunun çoğu zaman hiçbir belirti vermeden gerçekleştiğine işaret eden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Özveren, özellikle risk grubundaki kişilerde kalp damar sağlığını ayrıntılı şekilde değerlendirmek için koroner tomografik anjiyografinin önemli bir seçenek olduğunu ifade etti.

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.