NASA garip görünen asteroitin yakın çekimini paylaştı

NASA’nın Lucy Uzay Aracı, Donaldjohanson Adlı Asteroidi İkinci Kez Görüntüledi

NASA’nın Lucy uzay aracı, hafta sonu Donaldjohanson adını taşıyan uzay kayasını ikinci kez gözlemledi. Lucy Uzun Menzilli Keşif Görüntüleyicisi (L’LORRI), yaklaşık iki saniyede bir görüntüler çekerek, uzun asteroitin yaklaşık 965,606 kilometre yakınına kadar gitti.

Lucy’nin Southwest Araştırma Enstitüsü’ndeki baş araştırmacısı Hal Levison’a göre, elde edilen sonuçlar asteroitin “çarpıcı derecede karmaşık yapısını” ortaya koyuyor.

Levison, NASA’ya yaptığı açıklamada görüntülerin incelenmesiyle, “Güneş Sistemimizdeki gezegenleri oluşturan yapı taşları ve çarpışma süreçleri hakkında önemli bilgiler elde edeceğimizi” belirtti.

Asteroide yakından bakıldığında gökbilimciler, bazı detayları fark ettiler. Donaldjohanson’ın garip şekli, büyük olasılıkla iki küçük kayanın çarpışması sonucu oluştuğunu gösteriyor. Bu durumu doğrulayan bir başka kanıt ise asteroitin 10 günlük parlaklık değişim periyodudur.

Son bulgular, asteroitin ilk tahminlerden çok daha büyük olduğunu ortaya koyuyor. 8 kilometre uzunluğunda ve 3,21 kilometre genişliğinde olan uzay kayası, aslında Lucy’nin görüş alanını aşıyor. Bu nedenle, ek verilerin tekrar incelenmesi gerekiyor.

Bu karşılaşma, Lucy’nin fırlatılmasının ardından 3.5 yıl ve Selam adlı mini uydunun yanından geçişinden tam 17 ay sonra gerçekleşti.

NASA Genel Merkezi’ndeki Gezegen Bilimi Bölümü’nde ‘küçük cisimler’ konusunda baş bilim insanı olan Dr. Thomas Statler, 989 milyon dolarlık Lucy misyonunun kaydedilen ilk görüntülerinin aracın “muazzam yeteneklerini” sergilediğini söyledi.

Gelecek aylarda araştırmacılar, Lucy’nin siyah beyaz ve renkli görüntüleyicileriyle birlikte kızılötesi spektrometre ve termal kızılötesi spektrometre verilerini toplayacak, işleyecek ve analiz edecek. Uzay aracının çoğu bu yıl ana asteroit kuşağı boyunca seyahat ederek geçirecek.

Related Posts

100 yıl önce bilim insanları ne kadar yaşayacağımızı öngörmüş

Bilim insanları 100 yıl önce aslında ne yaşayacağımızı biliyorlardı. Yapılan araştırmalarda, günümüz ve geçmiş karşılaştırılarak ilginç sonuçlar ortaya koyuldu.

Tam 162 tanesi Dünya’ya teğet geçti: Bir gün çarpabilir mi?

NASA ve ESA’nın verilerine göre, son 1 yılda tam 162 asteroit Dünya’ya Ay’dan daha yakın mesafeden geçti. Uzaydan gelen bu yakın geçişler bilim insanlarını alarma geçirdi.

Hayat kurtaran bilim! Yapay organların yükselişi

Biyoteknoloji, sağlık alanında devrim niteliğinde yenilikler sunmaya devam ediyor. Yapay organ ve doku üretimi, organ nakli bekleyen milyonlarca hasta için umut ışığı olurken, Türk bilim insanları ve uluslararası uzmanların öncülük ettiği çalışmalar …

Durgunsu Kano Türkiye Şampiyonası başladı

Türkiye Kano Federasyonu ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle organize edilen Durgunsu Kano Türkiye Şampiyonası, Eskişehir’de başladı.

Evlerimizde bile ‘karadelikler’ olabilir

Ne bulursa içine çekip yutan dev kara delikler korkutucu görünüyor olabilir. Ama aslında evlerimizde bile minik kara deliklerin olabileceğini hiç düşündünüz mü?

Güneş gözlüğünde camın rengi önemli: Hangisi daha iyi?

Güneş gözlüğü seçerken çoğu insan stilini ön planda tutar, ancak planladığınız aktivitelere göre camın rengi ve kararması çok daha önemli. Renkli camlar eğlenceli görünebilir, ancak aynı zamanda işlevsel bir amaca hizmet ederler. Doğru seçimle, ışık yansımasını ve parlaklığı azaltabilir, aynı zamanda renk algısını ve netliği artırabilirsiniz; hem de hava koşullarına göre.