Kanatları pembe parlıyor… Gizli bir mesaj mı taşıyorlar?

Kuş Kanatlarındaki Pembe Parıltının Sırrı: Evrimsel Bir Avantaj Mı?

Northern Michigan Üniversitesi ve Whitefish Bird Point Gözlemevi’nden ornitolog Emily Griffith ve ekibi, 2020 baharında Michigan’ın Yukarı Yarımadası’nda göç eden 99 uzun kulaklı puhunun iç kanat tüylerini inceledi. Amaçları, bu kuşların kanatlarındaki farklı tonlardaki florasan pembeliği kataloglamak ve bu gizemli parıltının ne anlatmak istediğini anlamaktı.

İnsan gözüyle görünmeyen bu pembe ışıltı, “porfirin” adlı ışığa duyarlı pigmentlerden kaynaklanıyor. Bu pigmentler UV ışığı altında parlarken, baykuşlar ve UV spektrumunu görebilen diğer kuşlar için doğrudan görünür durumda.

Griffith’e göre bu gizli parıltı, kuşların kendi türleri arasında mesajlaşmasını sağlarken, başlıca avları olan kemirgenler gibi memeliler tarafından fark edilmemelerini sağlıyor olabilir. Bu da evrimsel olarak avantajlı bir iletişim yöntemi.

Araştırmalar ayrıca bu pigmentlerin güneş ışığına maruz kaldıkça bozulduğunu ve yaşlı tüylerde pigmentlerin solduğunu gösteriyor. Bu durum, kuşların tüylerindeki pigment miktarının yaş, sağlık ve cinsiyet hakkında ipuçları verdiğini düşündürüyor.

Nitekim Griffith’in ekibi, yaşlı kuşların ve koyu renkli (genellikle dişi) bireylerin tüylerinde daha yüksek oranda porfirin pigmenti buldu. İlginç bir şekilde, açık renkli erkeklerde bu parlaklık daha azdı. Ancak genç kuşlarda ağırlık arttıkça pigment oranı da artıyordu. Bu da florasan parıltının kuşun sağlığı hakkında “dürüst bir sinyal” olabileceği fikrini destekliyor.

Araştırmacılar, bu pigmentlerin özellikle erkek kuşların dişileri etkilemeye çalıştığı kur yapma uçuşlarında görünür olduğunu ve cinsel seçilimde rol oynayabileceğini düşünüyor. Yine de bu açıklama, neden dişi kuşların pigment oranının daha yüksek olduğu sorusunu yanıtlamıyor.

Alternatif bir hipoteze göre, bu florasan pigmentler dişilerin tüylerinde ısıyı yansıtma görevi üstleniyor olabilir. Aynı pigment türü yumurta kabuklarında da ısı düzenleme işlevi görüyor. Dişilerin kuluçkaya yatarken ısı kaybını azaltması açısından bu özellik avantaj sağlayabilir.

Bu çalışma, The Wilson Journal of Ornithology dergisinde yayımlandı.

Related Posts

100 yıl önce bilim insanları ne kadar yaşayacağımızı öngörmüş

Bilim insanları 100 yıl önce aslında ne yaşayacağımızı biliyorlardı. Yapılan araştırmalarda, günümüz ve geçmiş karşılaştırılarak ilginç sonuçlar ortaya koyuldu.

Tam 162 tanesi Dünya’ya teğet geçti: Bir gün çarpabilir mi?

NASA ve ESA’nın verilerine göre, son 1 yılda tam 162 asteroit Dünya’ya Ay’dan daha yakın mesafeden geçti. Uzaydan gelen bu yakın geçişler bilim insanlarını alarma geçirdi.

Hayat kurtaran bilim! Yapay organların yükselişi

Biyoteknoloji, sağlık alanında devrim niteliğinde yenilikler sunmaya devam ediyor. Yapay organ ve doku üretimi, organ nakli bekleyen milyonlarca hasta için umut ışığı olurken, Türk bilim insanları ve uluslararası uzmanların öncülük ettiği çalışmalar …

Durgunsu Kano Türkiye Şampiyonası başladı

Türkiye Kano Federasyonu ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle organize edilen Durgunsu Kano Türkiye Şampiyonası, Eskişehir’de başladı.

Evlerimizde bile ‘karadelikler’ olabilir

Ne bulursa içine çekip yutan dev kara delikler korkutucu görünüyor olabilir. Ama aslında evlerimizde bile minik kara deliklerin olabileceğini hiç düşündünüz mü?

Güneş gözlüğünde camın rengi önemli: Hangisi daha iyi?

Güneş gözlüğü seçerken çoğu insan stilini ön planda tutar, ancak planladığınız aktivitelere göre camın rengi ve kararması çok daha önemli. Renkli camlar eğlenceli görünebilir, ancak aynı zamanda işlevsel bir amaca hizmet ederler. Doğru seçimle, ışık yansımasını ve parlaklığı azaltabilir, aynı zamanda renk algısını ve netliği artırabilirsiniz; hem de hava koşullarına göre.