CHP Genel Başkanı Özgür Özel, genel başkan seçildikten sonra ilk kez ziyaret ettiği İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e 31 Mart seçimleri için seçim işbirliği önerisi götürdü.
İYİ Parti Genel İdare Kurulu’nun (GİK) 81 ilde seçimlere tek başına girme kararına saygılı olduklarını belirten Özel Akşener’e, bu kararın gözden geçirilip geçiremeyeceğini sordu.
Akşener ise öneriyi GİK’in onayına sunacağını belirterek, “Biz, MHP’nin aksine, demokratik bir partiyiz. Geçmişte ‘masaya otur veya kalk’ diyen de GİK’ti. O yüzden GİK ne derse onu yapacağım” yanıtını verdi.
BBC Türkçe’nin edindiği bilgiye göre Akşener, tüm süreçlerin “şeffaf ve güven esaslı” olabilmesi için heyetlerle yürütülmesini önerdi.
İki lidere görüşme boyunca yakın kurmayları eşlik etti.
İki genel başkan görüşme sonrası ortak açıklama yaptı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti’nin GİK tek başına seçime girmesi yönündeki GİK kararını anımsattı ve ekledi:
“Biz İYİ Parti’ye önümüzdeki yerel seçimde, yerel seçime yönelik işbirliği içinde olup olamayacağımızı, GİK kararının yeniden GİK tarafından gözden geçirilip geçirilemeyeceğini, bizim alınmış kararlara saygılı olduğumuzu ama mümkün olursa bundan sonraki süreçte yerel seçine yönelik bir iş birliği için partilerimizin görevlendireceği kişilerin birlikte çalışma imkanı yaratılıp yaratılamayacağını sorduk ve Sayın Genel Başkanımızdan bu konuda bir cevap aldık.”
Akşener de Pazartesi günü GİK’i toplayarak, Özel’in önerisini orada görüşeceklerini ve buna göre yanıt vereceklerini söyledi.
Görüşmede neler konuşuldu?
İki lider arasındaki kritik görüşmenin ayrıntılarına ise BBC Türkçe ulaştı.
CHP kurmaylarına göre görüşme, “son derece samimi ve sıcak” bir havada geçti.
Ancak Akşener Özel’in seçim işbirliği önerisine ilişkin “renk vermedi”, olumlu veya olumsuz bir görüş belirtmedi.
28 Mayıs seçimlerinden sonra Akşener, CHP’ye sert eleştiriler yöneltmişti.
Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da partisinin kurultayında isim vermeden “masadan kalkıp oturmalara” dikkat çekip “sırtında hançerlerle” seçime girdiğini ifade etmişti.
Kulislere yansıyan bilgilere göre Özel-Akşener görüşmesinde 28 Mayıs seçimleri öncesinde yapılan “hatalar” ve kırgınlıklar da gündeme geldi.
Görüşmeye katılan CHP’li bir parti yöneticisi bu konudaki izlenimlerini şöyle anlattı:
“Hepimiz cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak için yola çıktık ve CHP de İYİ Parti de kazanılması için büyük çaba sarf etti. Ama olmadı. Bu süreçle ilgili onların kırgın olduğu hususlar olduğu izlenimi aldık. Bizim de elbette kırgın olduğumuz hususlar oldu. Ama gördüğümüz, herkes o hatalardan ders çıkardı.”
‘Kurultayımız bize yeni bir yol çizdi’
Edinilen bilgiye göre görüşmede Özgür Özel, partisini kurultayında delegenin CHP’ye yeni bir yol çizdiğine işaret ederek, kurultayın kendilerine verdiği sorumluluk ve heyecanla, seçim işbirliği için bu ziyareti gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Özel, İYİ Parti GİK’in 81 ilde seçime kendi adaylarıyla girme kararına saygılı olduklarını, bu kararın çiğnenmesi gibi bir tutumlarının olamayacağını, ancak toplumun da muhalefetten, “karşılıklı seçimi kaybettirmek yerine başarı beklediği” mesajı verdi.
Özel ülke genelinde “Millet İttifakı” gibi bir kapsamlı ittifak değil, yerel seçim işbirlikleri önerdiklerini belirterek, “Zaten parti örgütleri bazı yerlerde birbirine yakın çalışıyorlar. Bizlerin dışında da bu süreçte yerelde bazı görüşmeler olacaktır. Siz bu çerçevede bir yerel işbirliği konusunda ne düşünürsünüz?” sorusunu yöneltti.
‘MHP gibi değiliz, demokrat partiyiz’
Kulislere yansıyan bilgilere göre Akşener ise şimdiye kadar hep yetkili kurullarının kararları doğrultusunda hareket ettiğini, bu öneriyi de pazartesi günü yapılacak olan GİK’e götüreceğini belirterek, şu mesajları verdi:
“Biz diğer bir çok partinin, mesela MHP’nin aksine, demokrat bir partiyiz. GİK’te, 81 seçim çevresinde aday çıkarılmasına 4 arkadaşımız hayır oyu kullandı. Ben onlara bu önerinizi sunacağım.
“GİK ne derse ben onu yapacağım. Geçmişte de ‘masaya otur, masadan kalk, şunu yap’ diyen hep GİK’ti. Ben hep GİK ne derse onu yaptım, yine öyle yapacağım.”
‘Şeffaflık’ vurgusu
Akşener’in, 28 Mayıs seçimleri sürecinde yapılan hataların yaşanmaması için görüşme süreçlerinin “şeffaf ve güven esaslı yürütülmesini”, o nedenle de bu görüşmelerin gizli saklı olmaması için de heyetlerle sürecin yürütülmesini önerdiği, CHP heyetinin de bunu olumlu karşıladığı öğrenildi.
‘Kılıçdaroğlu’nun 3 ilde açıkladığı isimlerin arkasındayız’
Akşener, Özel’e nasıl bir seçim işbirliği öngördüklerini de sordu. CHP lideri, seçim işbirliği konusunda görüşme için, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş aracılığıyla Akşener’in nabzını yoklamıştı.
Özel, İYİ Parti’nin tek başına seçime girme kararını esnetip esnetmeyeceği konusundaki tutumunu görmek istediği için, Akşener’e görüşmesinde somut bir işbirliği formülü sunmadı.
Sadece eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara, İstanbul ve Aydın Büyükşehir Belediye başkanlarının yeniden aday olacağı açıklamasını anımsatarak “Bu sözün arkasındayız, onun dışındaki tüm yerlerde seçim işbirliğine açığız” mesajı verdi.
İYİ Parti’nin tüm seçim çevrelerinde seçime girme kararını anımsatan Özel, “Biz şu anda işbirliği teklifimizi nasıl değerlendirirsiniz diye sormak için geldik. Bu konuda siz de hemfikirseniz, her iki partinin ilgili genel başkan yardımcıları bu doğrultuda bir çalışma yaparlar. Buna göre de bir masanın etrafında buluşuruz” görüşünü iletti.
Bunun üzerine Akşener, kendisine eşlik eden parti yöneticilerinin de onayını alarak CHP’nin önerisini pazartesi günü GİK’in onayına sunacağını ve olumlu veya olumsuz alınan kararı bildireceklerini ifade etti.
TBMM çalışmalarının da ele alındığı görüşmede, iktidar partisinin yeni anayasa çağrısı konusunda da değerlendirmeler yapıldı.
Her iki liderin de yerel seçimlerden önce Meclis gündemine bir anayasa değişikliği getirilmeyeceği değerlendirmesi yaptığı ifade edildi.
İYİ Parti kapsamlı istişare yürütecek
31 Mart’ı, seçime “hür ve müstakil” girmek için önemli bir fırsat olarak gören İYİ Parti, bu konuda şimdiye kadar kararlı bir tutum sergiledi.
Ancak iki liderin görüşmesinin ardından GİK’in kararını değiştirip değiştirmeyeceği de merak konusu.
İYİ Parti kurmayları, GİK toplantısına kadar geçen süreçte de parti içinde gerek Akşener gerekse partili milletvekilleri ve yöneticilerinin geniş kapsamlı istişare yürüteceğini ifade ediyorlar.
Akşener, Pazartesi günü GİK toplantısı öncesinde Başkanlık Divanı üyelerinin yanı sıra, CHP ile seçim işbirliği konusunda partili milletvekillerinin de görüşlerini alacak.
İYİ Parti kararını değiştirir mi?
Özgür Özel’in seçim işbirliği önerisi götürdüğü İYİ Parti’nin yeniden “seçim ittifakı masasına” dönmesi kolay görünmüyor.
İYİ parti kulislerinde bir karar değişikliğinin, seçmen tabanına anlatılamayacağı endişesi duyanların yanı sıra, “Eğer yeniden ittifak masasına oturacaksak, o zaman neden GİK’te tek başına seçime girme kararı aldık. Başta izlediğimiz bu politika yanlış mıydı?” itirazlarını dile getirenler var.
GİK’in neredeyse oybirliğine yakın bir sayıyla aldığı kararından geri dönmesinin kolay olmayacağını belirten bazı İYİ Parti kurmayları “Bazen partinin aldığı kararlar sizin düşüncenizden farklı olur. O zaman o karara uymak zorundasınız. Parti disiplini bunu gerektirir. O kararın arkasında durulur” derken, GİK’te alınan kararı anımsatıp “2 ay önce ne söylediysek, yine aynı karar çıkacaktır, çünkü şu ana kadar o kadarı değiştirmemizi gerektirecek bir durum yok” tahminini dile getiriyorlar.
İYİ Parti’nin iktidar alternatifi olmak için tek başına seçime girme kararını anımsatan İYİ Parti kurmayları, “O nedenle bizim dik durmamız lazım. Biz kararımızı değiştirirsek, belki kamuoyu rahatlar, teşkilatlar rahatlar ama Türkiye’de yönetim değişmez. Tabii birkaç günde herkesi dinlemek konuşmak lazım. Bizim önceliğimiz Türkiye” yorumunu yapıyorlar.