Mutlu mu yoksa mutsuz musun? Cevabı ağzındaki bakterilerde…

Depresyon ve Ağızdaki Bakteri Çeşitliliği Arasındaki İlginç İlişki

Son yapılan bir araştırmaya göre, depresyon ile ağızdaki bakteri çeşitliliği arasında bir bağlantı olabileceği ortaya çıktı. İnsan vücudunda bağırsak mikrobiyomundan sonra en kalabalık ikinci mikroorganizma topluluğu olan ağızda, 500 milyar ila 1 trilyon arasında bakteri bulunmaktadır.

Depresyonun Tanı ve Tedavisinde Yeni Bir Yaklaşım

New York Üniversitesi’nden (NYU) bir grup araştırmacı, ağız mikrobiyomundaki bu bakterilerin depresyonun teşhis ve tedavisinde kullanılabileceğini öne sürdü. Yapılan araştırmalar, ağız bakterilerindeki çeşitlilik azalmasının, bireylerin ruh halleriyle doğrudan ilişkili olduğunu gösterdi.

NYU Rory Meyers Hemşirelik Okulu Dekan Yardımcısı Dr. Bei Wu konuya ilişkin yaptığı açıklamada; “Ağız mikrobiyomu, bağışıklık sistemi veya iltihaplanma yoluyla depresif belirtileri etkileyebilir” dedi. Depresyonun ise beslenme alışkanlıkları, ağız hijyenine dikkat edilmemesi, sigara ve alkol tüketimi gibi faktörler aracılığıyla ağız mikrobiyomunu etkileyebileceğine dikkat çekti.

Araştırmacılar, bu ilişkinin doğasını anlamak için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini vurguladılar.

15 Binden Fazla Kişinin Katılımıyla Yürütülen Çalışma

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketi’nden elde edilen veriler ile yayımlanan araştırma, 2009-2012 yılları arasında 15 binden fazla yetişkinden toplanan anket sonuçlarıyla desteklendi. Gen dizileme yöntemi kullanılarak yapılan analizler, ağızdaki bakterilerde düşük çeşitliliğe sahip bireylerin depresyon belirtileri gösterme olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Sigara, Alkol ve Ağız Bakımı Etkileri

Yapılan ek analizler, ağız mikrobiyomu ile depresyon arasındaki ilişkinin, bireylerin yaşam tarzı alışkanlıklarının da bu dengeyi etkilediğini gösterdi. Sigara ve alkol tüketimi ile diş sağlığına verilen önem gibi unsurlar, ağızdaki bakterileri etkileyebilmektedir.

Antidepresanlar ve psikiyatrik ilaçların da ağız mikrobiyomunu etkileyebileceği belirtildi. Bu tür ilaçların ağız sağlığını düzenleyici bir rol oynayabileceği ifade edildi.

Ağız Mikrobiyomu ve Ruh Sağlığı Arasındaki İlginç Bağlantı

Araştırmacılar, ağız mikrobiyomu ile depresyon arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılmasının, depresyonun altında yatan biyolojik mekanizmaları çözmede önemli bir adım olacağını umuyorlar. 2021 yılı itibariyle ABD’de yaklaşık 21 milyon yetişkinin majör depresif nöbet geçirdiği tahmin edilmektedir.

Dr. Wu, konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede; “Ağız mikrobiyomu ile depresyon arasındaki bağlantının anlaşılması, yeni biyolojik belirteçlerin tespit edilmesine ve yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir” dedi.

Bağırsak Mikrobiyomu ile Benzerlik

Araştırmacılar, depresyon ile bağırsaktaki bakteri çeşitliliği arasında da potansiyel bir bağlantı olduğunu hatırlattı. Ağız mikrobiyomu ile genel sağlık durumu arasındaki benzer ilişkilerin giderek daha fazla vurgulandığı ve bu ilişkinin bağışıklık sistemi bozuklukları ve vücut iltihaplanmasıyla ilgili olduğu belirtildi.

Bilim insanları, yapılan çalışmaların ağız mikrobiyomunun ruh sağlığı üzerindeki etkileri konusunda farkındalığı artıracağını ve yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkı sağlayacağını umuyorlar.

Related Posts

Tıbbi bitkilere veritabanı

Tıbbi bitki çaylarının üretim süreçlerini mercek altına almak ve bu ürünlerin etkili, kaliteli ve güvenli biçimde halka sunulmasını sağlamak amacıyla “Tıbbi Çayın Ruhsatlandırılmasında Üreticinin Yol Haritası” konferansı düzenlendi.

Uzmanı bu basit yöntemi önerdi: 20-20-20 kuralı

Dr. Tarık Mecit, dijital yorgunluğun gözlerin ötesine geçerek hormon dengesi, bağışıklık sistemi ve zihinsel işlevler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını açıkladı.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’nun açıklaması, ‘Adım doğru ancak yön belirsiz’ diye değerlendirildi: HPV aşısı ücretsiz oluyor

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, HPV aşısının yıl sonunda uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Aşının ücretsiz olması için mücadele eden hukukçular ise içeriğine dikkat çekerek, “Sınırlı koruyuculu değil, dokuz bileşenli ve etkili versiyon tercih edilmeli” uyarısında bulundu. “Adım doğru ancak yön belirsiz” değerlendirmesi yapıldı.

Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeli? Uzmanlardan kritik uyarılar

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esen Taşğın, Kurban Bayramı’nda etin ve tatlının kontrollü tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Uzmandan uyarı: Hamilelikte çiğ ya da az pişmiş et uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, çiğ veya az pişmiş et tüketiminin gebelikte ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Toksoplazma gibi parazitler düşük ya da erken doğuma neden olabilir” uyarısında bulundu.

Ağrıyla başlıyor, krampla devam ediyor! Varis akciğerde pıhtıya neden oluyor

Dinlenmeden sürdürülen mesailer, sürekli ayakta durmak, sigara içmek, dar ve sıkı kıyafetler giymek, aşırı kilo alımı, hareketsiz bir yaşam, hatta uzun süre sandalyede oturmak. Tüm bunlar, çağımızın sıradan alışkanlıkları gibi görünse de kişinin konforunu gitgide azaltan hatta akciğer atardamarında pıhtıya bile yol açabilen varis hastalığına zemin hazırlıyor.