Evlerimizde bile ‘karadelikler’ olabilir

Evlerimizde Hissedilmeyen Minik Karadelikler Hakkında Bilimsel Teoriler

Evlerimizde farkında olmadan minik karadeliklerin dolaştığına dair bilimsel teoriler giderek artıyor. Uzmanlar, Big Bang’den arta kalan ilkel karadeliklerin evrenin karanlık maddesinin bir parçası olabileceğini ve hatta gezegenler arası seyahat edebileceğini öne sürüyor. Uzun süredir bilim kurgu filmlerinin konusu olan karadelikler, evrendeki en yıkıcı ve gizemli oluşumlardan biri olarak biliniyor. Son dönemde yapılan araştırmalar, bu devasa kozmik cisimlerin çok daha küçük, “ilkel karadelikler” adı verilen versiyonlarının var olabileceği ihtimalini gündeme getiriyor.

Chip’te yer alan bilgilerde Buffalo Üniversitesinden fizikçi Dejan Stojkovic gibi bazı bilim insanları, bu minik karadeliklerin Büyük Patlama’dan hemen sonra oluştuğunu ve günümüzde evrenin yüzde 85’ini oluşturan esrarengiz karanlık maddeyi açıklayabileceğini düşündüğü yazıyor. Hatta bu minik karadeliklerin her yıl Dünya’nın her metrekaresinden binlercesinin geçtiği ve evlerimizde bile gizlenebileceği iddia ediliyor.

Bu iddia ne kadar gerçekçi veya endişe verici? Bilim insanları, bu ilkel karadeliklerin, yıldızların çökmesiyle oluşan geleneksel karadeliklerden farklı çalıştığını belirtiyor. Kütleleri bir dağınkine eşdeğer olsa da atom boyutunda olabilecek kadar küçükler. Bu nedenle, bir insan vücudundan veya katı cisimlerden geçerken hissedilmeyecek kadar az enerji yaydıkları ve önemli bir hasara neden olmadıkları teorize ediliyor. Saniyede 180 mil hıza ulaşabilen bu kozmik mermilerin, insan dokusu gibi düşük gerilimli malzemelerden geçerken herhangi bir yırtılmaya yol açmadığı düşünülüyor.

MİNİK KARADELİKLERİN VARLIĞI NASIL KANITLANACAK?

Bu minik karadeliklerin varlığını kanıtlamak için bilim insanları farklı yöntemler üzerinde çalışıyor. Gök cisimlerinin çekirdeklerini oyan ya da gezegenleri oyuk hale getiren büyük ölçekli etkilerini incelemenin yanı sıra, Dünya üzerindeki eski malzemelerde mikroskobik tüneller arayışına da girildi. Özellikle yüzlerce yıllık binalardaki veya milyarlarca yıllık kayalardaki bu küçük geçitler, ilkel karadeliklerin varlığına dair ipuçları sunabilir. Bu araştırmalar, karanlık maddenin doğasını anlamak ve evrenin başlangıcına dair daha fazla bilgi edinmek için büyük önem taşıyor.

Related Posts

Tam 162 tanesi Dünya’ya teğet geçti: Bir gün çarpabilir mi?

NASA ve ESA’nın verilerine göre, son 1 yılda tam 162 asteroit Dünya’ya Ay’dan daha yakın mesafeden geçti. Uzaydan gelen bu yakın geçişler bilim insanlarını alarma geçirdi.

Hayat kurtaran bilim! Yapay organların yükselişi

Biyoteknoloji, sağlık alanında devrim niteliğinde yenilikler sunmaya devam ediyor. Yapay organ ve doku üretimi, organ nakli bekleyen milyonlarca hasta için umut ışığı olurken, Türk bilim insanları ve uluslararası uzmanların öncülük ettiği çalışmalar …

Durgunsu Kano Türkiye Şampiyonası başladı

Türkiye Kano Federasyonu ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle organize edilen Durgunsu Kano Türkiye Şampiyonası, Eskişehir’de başladı.

Güneş gözlüğünde camın rengi önemli: Hangisi daha iyi?

Güneş gözlüğü seçerken çoğu insan stilini ön planda tutar, ancak planladığınız aktivitelere göre camın rengi ve kararması çok daha önemli. Renkli camlar eğlenceli görünebilir, ancak aynı zamanda işlevsel bir amaca hizmet ederler. Doğru seçimle, ışık yansımasını ve parlaklığı azaltabilir, aynı zamanda renk algısını ve netliği artırabilirsiniz; hem de hava koşullarına göre.

Kendi kendini onaran metal üretildi!

Bilim insanları, “Bu nasıl olur?” dedirten bir olaya tanıklık etti: Yıpranan bir metal yüzeyin kendini onardığı gözlemlendi. 2023 yılında yayımlanan deneyde, Sandia Ulusal Laboratuvarları ile Texas A&M Üniversitesi’nden araştırmacılar, platinden yapılmış küçük bir metal parçasının mikroskobik çatlağının zamanla kendi kendine kapanmaya başladığını fark etti.

iPhone’lar tarihin en büyük güncellemesini aldı: 10 yıl sonra her şey değişiyor

Apple, 9 Haziran’da düzenlediği WWDC 25 etkinliğinde iPhone kullanıcılarının uzun süredir beklediği iOS 26 işletim sistemini tanıttı. Bu yeni sürüm, Apple’ın yazılım tarihinde radikal bir kırılma noktası olarak değerlendiriliyor. iPhone deneyimi baştan sonra yeniden şekilleniyor.