Doktorları bile şoke eden vaka: 3 yaşındaki çocuğun karnında 66 adet mıknatıs çıkarıldı!

“`html

İstanbul’da Küçük Berfin’in Sıra Dışı Sıhhati: Karnında 66 Manyetik Boncuk Bulundu

İstanbul’da yaşayan Mahmut ve İsmigül Nesim çiftinin 3 yaşındaki kızı Berfin, mide ve bağırsaklarında tam 66 adet manyetik boncuk ile uzun bir süre yaşadı. Kızlarının bulantı ve kusma şikayetleri ile hastaneye kaldırılmasının ardından, yapılan 5 saatlik acil müdahale ile hayatı kurtarıldı. Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk Cerrahi Kliniği’nden Opr. Dr. Mehmet Çakmak, bu tür vakaların içindeki en ilginç ve şoke edici durumlardan bir olduğunu ifade etti. Renkli manyetik boncukların çocuklar için büyük bir tehlike oluşturduğunu vurgulayan Çakmak, “Her ay bu sebeple hastanelere başvuran çocukları görüyoruz, bu tür oyuncakların satışı derhal yasaklanmalıdır” dedi.

Berfin, kış mevsiminde mide bulantısı ve kusma ile hastaneye gitti. Başlangıçta mevsimsel bir enfeksiyondan kaynaklandığı düşünülen belirtileri için ilaç tedavisi uygulandı ve kısa süre içinde iyileşti. Ancak, geçtiğimiz ay benzer şikayetlerin yeniden başlaması üzerine aile, bu kez Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Acil Servisi’ne başvurdu. Röntgen sonuçları, Berfin’in mide ve bağırsaklarında yabancı cisimler olduğunu gösterdi. Aile, kızlarının herhangi bir kolye veya bileklik yuttuğunu düşünürken doktorlar, durumun daha ciddi olduğunu fark etti. İlk başta takip için hastaneye yatırılan Berfin, yuttuğu nesnelerin sabit kaldığı anlaşıldığında meydana gelen tehlike nedeniyle acil ameliyata alındı. Çocuk Cerrahisi ve Gastroenteroloji ekiplerinin birlikte gerçekleştirdiği 5 saatlik cerrahi operasyonla Berfin’in sindirim sistemi içerisinden 66 manyetik boncuk çıkarıldı. Ameliyat sırasında midede 3, bağırsaklarda ise 2 delinme ve yapışıklık tespit edildi. Edinilen bilgiler doğrultusunda, boncukların yaklaşık 7 aydır çocuk vücudunda bulunduğu ve bu süreçte iç organları birbirine yapıştırarak ciddi hasar oluşturduğu anlaşıldı. Cisimlerin çıkarılmasının ardından, oluşan delinmeler laparoskopik yöntemle onarıldı. Baba Mahmut Nesim, manyetik boncukların yasaklanması gerektiğini belirterek, “Bu, sıradan bir oyuncak değil; bu bir ölüm tuzağıdır” ifadelerini kullandı.

Berfin'in karnında bulunan manyetik boncuklar

Çoklu Mıknatıs Yutma Acil Bir Durumdur

Ameliyatı gerçekleştiren ekipte yer alan Çocuk Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Çakmak, vakayı detaylandırarak şunları aktardı:

3 yaşındaki Berfin, acil servise mide bulantısı ve kusma şikayetiyle başvurdu. Röntgen sonucu, karnında birçok boncuk benzeri yabancı cisim olduğu görüldü. Aile ise bunun kolye ya da bileklik olabileceğini düşünüyordu. Ancak yaptığımız incelemede, son dönemlerde sıkça karşılaştığımız manyetik boncuk yutma vakalarına benzer bir durum olduğunu hemen fark ettik. İlk aşamada takip amaçlı hastaneye yatırdık, fakat bu durum kesin olarak araştırılması gereken acil bir vakaydı. Çünkü, çok sayıda mıknatısın yutulması, midede ve bağırsaklarda ciddi yapışıklıklar ve delinmelere neden olabilir.”

Aylarca Organlarda Yapışık Kaldılar

Ameliyat sırasında gastroenterologlarla birlikte çalıştıklarını belirten Çakmak, mideden tam 34 manyetik boncuk çıkarıldığını belirtti ve süreçle ilgili şu bilgileri paylaştı:

Endoskopi esnasında midede üç yerinde delinme tespit ettik. Ardından cerrahi işlemlerimize geçtik ve midede, ince bağırsakla birleşik olan bölgelerde yapışıklık ve delinmelere bağlı olarak üç adet fistül belirledik. Aynı zamanda, ince bağırsak ile kalın bağırsağın birleşim kısmında da iki yerde delinme meydana gelmişti. Bu yapışıklıklar, yaklaşık 6-7 aydır devam etmekteydi ve çıkarılan toplam manyetik boncuk sayısı 66 olarak belirlendi. Hastamızın delinmiş organları laparoskopik yöntemle onarıldı.”

Berfin'in ameliyatı sırasında çıkarılan manyetik boncuklar

Organları Birbirine Yapıştırarak Tehlike Yaratıyor

Manyetik boncukların yutulmasının sonucunda birçok organın birbirine yapışarak ciddi problemler doğurduğunu belirten Dr. Çakmak, şu uyarılarda bulundu:

Genellikle hastalar, başka nedenlerle hastaneye başvurduklarında bu tür durumlar ortaya çıkmaktadır. Röntgen çekiminde bu yabancı cisimler tespit ediliyor ve genellikle cerrahi müdahale gereği doğuyor. Özellikle mide çıkışındaki mide kapakçığı ve ince bağırsak ile kalın bağırsak arasındaki ilioçekal kapakçığı, manyetik boncukların birbirini çektiği kritik noktalardır. Bir kısmı midede kalırken, diğerleri ince bağırsağa geçebilir. Bu da, zamanla midenin ve bağırsakların birbirine yapışmasına sebep olabilir. Gıdalar mideden çıkıp doğrudan kalın bağırsağa geçebilir ve bu durum, karın boşluğunda yaşamı tehdit eden ciddi sorunlara yol açabilir. Oldukça dikkat edilmesi gereken bir durumdur.”

Satışının Yasaklanması Gerekiyor

Son günlerde manyetik boncuk ile ilgili başvuruların arttığına dikkat çeken Dr. Çakmak, şu tür uyarılarda bulundu:

Sadece bizim hastanemizde neredeyse her ay 3-4, bazen 5 adet manyetik boncuk yutma vakasıyla karşılaşıyoruz. Bu hastalar genellikle ağır ameliyatlar geçirmek zorunda kalıyor. Birden fazla organın onarılması gerektiği durumlarda, tehlike daha da artıyor. Daha fazla sayıda boncuk yutulması, hastanın durumunu kritik hale getiriyor. Şu ana kadar, karşılaştığım en yüksek sayıda yutulan manyetik boncuk vakası bu oldu. 66 adet boncuk çıkarıldı. Çocuk cerrahları olarak manyetik boncukların oyuncak olarak satışının yasaklanması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bu durum, hastaların hayatlarını tehdit ediyor ve iç organlarında ciddi hasarlara yol açıyor.”

Çocuklarda manyetik boncuk tehlikesi

Bir Oyuncak Değil, Bir Ölüm Tuzağı

Berfin’in babası Mahmut Nesim, kızının ilk kez geçen kış mide bulantısı nedeniyle hastaneye gittiğini ve başlangıçta mevsimsel bir enfeksiyon tanısı konduğunu ifade etti. Şikayetlerin sona ermesinin ardından Berfin, normal hayatına devam etti. Ancak 10 gün önce yine mide bulantısı ve kusma şikayetleri yaşayınca hastaneye gitmeye karar verdiklerini açıkladı.

Nesim, yaşadıklarını şöyle ifade etti:

Röntgen sonuçlarını gördüğümüzde şok olduk. Kolye ve bileklik gibi boncuklar çıkarttılar. Önce ablasının kolyesini yutmuş olabileceğimizi düşündük. Başta ilaç verildi fakat cisimlerin atılmadığı tespit edildi. Sonrasında birçok manyetik mıknatıs olduğunu öğrendik. Gerçekten de abisinden kalan oyuncak mıknatısları saklamıştık. Hangi ara bulup yuttuğunu bilmiyoruz. Ciddi bir rahatsızlığı yoktu. Ameliyata alındı ve karnında 10 yerden müdahale edilerek çıkarıldı. İnanamadık, böyle bir durumu düşünmezdik. Bunlar oyuncak olarak satılıyor. Sonuçta biz aileler de oyuncak olarak gördüğümüz için çocuklarımıza alabiliyoruz. Araştırmalara göre, bu tarz birçok yan etki ve ölümlerle sonuçlanan vakalar mevcut. Çok şükür ki bizim çocuğumuz kurtuldu. Bu tür ürünlerin oyuncak olarak satılması son derece yanlıştır; bu bir ölüm tuzağıdır.” (DHA)

“`

Related Posts

Ankara’da ishal vakaları arttı, uzmanlar uyarıyor: ‘Temizlik ve sıvı tüketimi önemli’

Ankara’da son dönemde ishal vakalarında artış başladı. Hekimler sıcak havaların da hastalık ihtimalini artırabileceğini söyledi. Hastalığa karşı alınabilecek önlemleri anlatan Aile Hekimleri Federasyonu (AHEF) Genel Başkanı Doktor Türkü Yağmur Nehir, yurttaşların temizliğe ve bol sıvı tüketimine dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

Mutlu mu yoksa mutsuz musun? Cevabı ağzındaki bakterilerde…

New York Üniversitesi’nden bilim insanları, ağız mikrobiyomundaki çeşitlilik azalmasının, bireylerin ruh sağlığı durumlarıyla doğrudan bağlantılı olabileceğini öne sürüyor.

Tıbbi bitkilere veritabanı

Tıbbi bitki çaylarının üretim süreçlerini mercek altına almak ve bu ürünlerin etkili, kaliteli ve güvenli biçimde halka sunulmasını sağlamak amacıyla “Tıbbi Çayın Ruhsatlandırılmasında Üreticinin Yol Haritası” konferansı düzenlendi.

Uzmanı bu basit yöntemi önerdi: 20-20-20 kuralı

Dr. Tarık Mecit, dijital yorgunluğun gözlerin ötesine geçerek hormon dengesi, bağışıklık sistemi ve zihinsel işlevler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını açıkladı.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’nun açıklaması, ‘Adım doğru ancak yön belirsiz’ diye değerlendirildi: HPV aşısı ücretsiz oluyor

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, HPV aşısının yıl sonunda uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Aşının ücretsiz olması için mücadele eden hukukçular ise içeriğine dikkat çekerek, “Sınırlı koruyuculu değil, dokuz bileşenli ve etkili versiyon tercih edilmeli” uyarısında bulundu. “Adım doğru ancak yön belirsiz” değerlendirmesi yapıldı.

Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeli? Uzmanlardan kritik uyarılar

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esen Taşğın, Kurban Bayramı’nda etin ve tatlının kontrollü tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.