Ankara’da ishal vakaları arttı, uzmanlar uyarıyor: ‘Temizlik ve sıvı tüketimi önemli’







Ankara’da İshal Salgını Alarm Veriyor

Ankara’da İshal Salgını Yurttaşları Endişelendiriyor

Ankara’da il genelinde ishal salgını iddiaları yurttaşları ve sağlıkçıları alarma geçirdi. Hastaneler ve sağlık ocaklarına ishal şikayetiyle gelen hastaların fazlalaşması dikkat çekti. Aile Hekimleri Federasyonu (AHEF) Genel Başkanı Doktor Türkü Yağmur Nehir, bu tür bir salgın durumunda nelere dikkat edilmesi gerektiğini Cumhuriyet’e anlattı. Ankara’da hem hastanelere hem de aile hekimlerine ishal şikayetiyle gelen çok sayıda hastanın olduğunu söyleyen Nehir, “Yalnızca ishal şikayetiyle değil, üst solunum yoluyla birlikte (öksürük, hapşırık gibi) şikayetler de seyrediyor” dedi. Bu tür durumlar için acil müdahale gerektiğini belirten Nehir, hastalığın sudan kaynaklanmış olabileceğine işaret etti.

Yüksek Sıcaklık Vakaları Tetikleyebilir

Yüksek sıcaklıkların bu vakaları artırdığına dikkat çeken Nehir, “Bu tip vakalar yaz aylarında daha sık görülür. Temizlik ve hijyen zorlaşır, sularda sıkıntılar yaşanabilir. Hava sıcaklıklarının yüksek olması süreci olumsuz etkileyebilir” açıklamasında bulundu. Nehir, “Yaz aylarında meyve ve sebzeleri pişirmeden yalnızca yıkayarak tüketiyoruz. Mikropların varlığı ve yeterince ısınmamış olmaları durumunda etkilenebiliriz” dedi. Hastalıktan korunma yöntemlerini sıralayan Nehir, şunları belirtti:

  • Yiyeceklerin hazır suda yıkanması gereklidir.
  • Musluk sularından içilmemelidir.
  • Toplu alanlarda tuvalet kullanımına dikkat edilmelidir.
  • Hijyen kurallarına evde de dikkat edilmelidir.
  • Yaşlılar, gebeler ve çocuklar özellikle hassas gruplardır.
  • Günlük su tüketimi artırılmalıdır.

Nehir, “Bu önlemler alındığında ishal vakalarının azaltılacağını ve hastalığın kontrol altına alınabileceğini” vurguladı.


Related Posts

Mutlu mu yoksa mutsuz musun? Cevabı ağzındaki bakterilerde…

New York Üniversitesi’nden bilim insanları, ağız mikrobiyomundaki çeşitlilik azalmasının, bireylerin ruh sağlığı durumlarıyla doğrudan bağlantılı olabileceğini öne sürüyor.

Tıbbi bitkilere veritabanı

Tıbbi bitki çaylarının üretim süreçlerini mercek altına almak ve bu ürünlerin etkili, kaliteli ve güvenli biçimde halka sunulmasını sağlamak amacıyla “Tıbbi Çayın Ruhsatlandırılmasında Üreticinin Yol Haritası” konferansı düzenlendi.

Uzmanı bu basit yöntemi önerdi: 20-20-20 kuralı

Dr. Tarık Mecit, dijital yorgunluğun gözlerin ötesine geçerek hormon dengesi, bağışıklık sistemi ve zihinsel işlevler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını açıkladı.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’nun açıklaması, ‘Adım doğru ancak yön belirsiz’ diye değerlendirildi: HPV aşısı ücretsiz oluyor

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, HPV aşısının yıl sonunda uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Aşının ücretsiz olması için mücadele eden hukukçular ise içeriğine dikkat çekerek, “Sınırlı koruyuculu değil, dokuz bileşenli ve etkili versiyon tercih edilmeli” uyarısında bulundu. “Adım doğru ancak yön belirsiz” değerlendirmesi yapıldı.

Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeli? Uzmanlardan kritik uyarılar

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esen Taşğın, Kurban Bayramı’nda etin ve tatlının kontrollü tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Uzmandan uyarı: Hamilelikte çiğ ya da az pişmiş et uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, çiğ veya az pişmiş et tüketiminin gebelikte ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Toksoplazma gibi parazitler düşük ya da erken doğuma neden olabilir” uyarısında bulundu.