Çin, uzay istasyonuna yeni ekibini yolladı

Çin Uzay Programı, Taykonotları Fırlatılan Uzay Mekiği ile İstasyona Gönderdi

Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı (CMSA), taykonotlar Çın Dong, Çın Congrui ve Vang Cie’yi taşıyan Şıncou-20 uzay mekiğinin, Long March 2F roketiyle Gobi Çölü’ndeki Ciuçüen Uydu Merkezi’nden fırlatıldığını duyurdu.

Önceki görevi tamamlayan taykonot ekibinin yerine geçecek olan bu ekip, Şıncou-19 mekiğiyle 30 Ekim 2024’te istasyona gönderilen ve 6 aydır görev yapan taykonot ekibinden görevi devralacak.

Seferin liderliğini üstlenecek olan 46 yaşındaki Çın Dong, daha önce “Şıncou-11” ve “Şıncou-14” seferlerinde görev yapmış deneyimli bir taykonottur.

Diğer taykonotlar Çın Congrui ve Vang Cie ise ilk kez insanlı uzay görevinde yer alacak. Çın pilotluk geçmişine, Vang ise mühendislik deneyimine sahip.

Çin’in Uzay İstasyonu “Tiengong”

Çin, kendi uzay istasyonunu oluşturarak ABD’nin uzay araştırmaları alanındaki işbirliğini yasakladığı ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellediği için kendi yolunu çizdi.

Rusya’nın Mir Uzay İstasyonu model alınarak inşa edilen Tiengong Uzay İstasyonu, çekirdek modül ve 2 laboratuvar modülünden oluşuyor ve uzay teleskobu eklenmesi planlanıyor.

Çekirdek modül ile laboratuvar modüllerinin istasyona eklenmesiyle ana iskelet tamamlandı ve istasyon “uygulama ve geliştirme” aşamasına geçti.

Uzay teleskobunu içerecek “Şüntien (Gökleri Dolaşmak)” adında ayrı bir modül de istasyona eklenmesi planlanıyor.

Üç kişilik taykonot ekibi, dönüşümlü olarak görev yaparken “Şıncou” ve “Tiencou” mekikleriyle istasyona personel ve malzeme taşınıyor.

Related Posts

100 yıl önce bilim insanları ne kadar yaşayacağımızı öngörmüş

Bilim insanları 100 yıl önce aslında ne yaşayacağımızı biliyorlardı. Yapılan araştırmalarda, günümüz ve geçmiş karşılaştırılarak ilginç sonuçlar ortaya koyuldu.

Tam 162 tanesi Dünya’ya teğet geçti: Bir gün çarpabilir mi?

NASA ve ESA’nın verilerine göre, son 1 yılda tam 162 asteroit Dünya’ya Ay’dan daha yakın mesafeden geçti. Uzaydan gelen bu yakın geçişler bilim insanlarını alarma geçirdi.

Hayat kurtaran bilim! Yapay organların yükselişi

Biyoteknoloji, sağlık alanında devrim niteliğinde yenilikler sunmaya devam ediyor. Yapay organ ve doku üretimi, organ nakli bekleyen milyonlarca hasta için umut ışığı olurken, Türk bilim insanları ve uluslararası uzmanların öncülük ettiği çalışmalar …

Durgunsu Kano Türkiye Şampiyonası başladı

Türkiye Kano Federasyonu ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle organize edilen Durgunsu Kano Türkiye Şampiyonası, Eskişehir’de başladı.

Evlerimizde bile ‘karadelikler’ olabilir

Ne bulursa içine çekip yutan dev kara delikler korkutucu görünüyor olabilir. Ama aslında evlerimizde bile minik kara deliklerin olabileceğini hiç düşündünüz mü?

Güneş gözlüğünde camın rengi önemli: Hangisi daha iyi?

Güneş gözlüğü seçerken çoğu insan stilini ön planda tutar, ancak planladığınız aktivitelere göre camın rengi ve kararması çok daha önemli. Renkli camlar eğlenceli görünebilir, ancak aynı zamanda işlevsel bir amaca hizmet ederler. Doğru seçimle, ışık yansımasını ve parlaklığı azaltabilir, aynı zamanda renk algısını ve netliği artırabilirsiniz; hem de hava koşullarına göre.