Depozite sistemi para iadesinde cimri davranılınca ölü doğdu…

Depozito Saha Yönetim Sistemi Eleştirilere Neden Oluyor

Türkiye’nin çevre duyarlılığını artırmak ve geri dönüşüm alışkanlıklarını genişletmek amacıyla başlatılan Depozito Saha Yönetim Sistemi (DSYS) uygulamaya geçtiğinde, eleştirilerin hedefi haline geldi. Depozito ücretinin yetersiz bulunması, hem vatandaşların hem de uzmanların tepkisine sebep oldu.

25 Kuruşluk İade Yetersiz Bulundu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Türkiye Çevre Ajansı tarafından başlatılan sistem, 0.1 litre ile 3 litre arasındaki içecek ambalajlarının geri dönüşüme kazandırılmasını amaçlıyor. Ancak, vatandaşlar bu ambalajları iade ettiklerinde sadece 25 kuruş alabiliyor. Bu miktarın düşük olması, birçok eleştirinin odağı haline geldi.

Market poşetleri için alınan 50 kuruş ücrete karşın, depozito iadesinin sadece 25 kuruş olması sosyal medyada da tartışma konusu oldu. Uzmanlar, depozito ücretinin artırılmaması durumunda sistemin sürdürülebilir olamayacağını belirtiyor.

“50 Şişe İle Bir Ekmek Alınabilir Durumdayız”

Geri dönüşüm teşvikini artırmak amacıyla Avrupa’daki depozito uygulamalarını referans alan uzmanlar, Türkiye’deki sistemin yetersiz kaldığını dile getiriyor. Bir uzmanın ifade ettiği gibi: “Avrupa’da 4-5 ambalaj için 1 avro ödemesi yapılırken, bizde ise bir ekmek alabilmek için 50 şişeye ihtiyaç var. Sistem henüz başlamadan dezavantajlı bir durumda.”

İade Süreci Nasıl İşliyor?

Depozito ücretleri, vatandaşların e-Cüzdan hesaplarına aktarılacak. Bu bakiyeyi QR kod kabul eden POS cihazlarında kullanabilirler. Ayrıca, iade işlemleri “Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA)” mobil uygulaması üzerinden de gerçekleştirilebilir. Ancak, iade ücretinin düşüklüğü nedeniyle bu dijital platformun ilgi çekmesi şüpheli.

81 Şehre Yayılması Hedefleniyor

DSYS’nin yıl sonuna kadar Türkiye genelinde 81 ilde uygulanması planlanıyor. Amaç, çevre bilincini artırmak ve geri dönüşüm oranlarını yükseltmek. Ancak uzmanlara göre, vatandaşların bu sistemi benimsemesi için iade bedelinin cazip hale getirilmesi gerekiyor.

Sistem, sürdürülebilir bir çevre için umut vaat ederken, düşük ücret politikası nedeniyle hayal kırıklığı yarattı. Gözler, depozito ücretlerinde yapılacak güncellemeye çevrildi.

Related Posts

Türkiye ucuz ama gelir düşük: AB ortalamasına bile yaklaşamıyoruz

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ilişkin Satın alma Gücü Paritesi (SGP) geçici verilerini açıkladı. Açıklanan rakamlara göre Türkiye, hem kişi başına gelir hem de bireysel tüketim düzeyinde Avrupa Birliği (AB) ortalamasının gerisinde yer …

Ula sarımsağında hasat başladı

Muğla’nın Ula ilçesinde coğrafi işaret tescilli sarımsağın hasadına başlandı.

Elektrikli araç üretiminde Çinliler öne çıktı

Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyince (The International Council on Clean Transportation – ICCT), Avrupalı otomobil üreticilerinin geçen yıl Çinli elektrikli otomobil üreticileriyle yarışta zemin kaybettiği bildirildi.

İslam Memiş: Uçuşa geçti dikkat!

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, katıldığı televizyon programında İsrail ile İran arasındaki gelişmelerin küresel piyasalara ve özellikle altın fiyatlarına etkisini değerlendirdi. “SERT DALGALANMALAR YAŞANABİLİR” Altının ons fiyatında …

TÜİK nisanda ücretli çalışanların sayısını açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Nisan ayına ilişkin ücretli çalışan istatistiklerini yayımladı. Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerini kapsayan verilere göre, ücretli çalışan sayısı bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 2,4 oranında …

SIPRI uyardı: Nükleer silahlanmada yeni dönem başladı

İran-İsrail savaşının korkutan ve tüm dünyayı etkileyen en kritik noktası nükleer silahların olması. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), küresel bazda silah kontrol anlaşmalarının kritik oranda zayıfladığına dikkat çekerek nükleer silah sahibi ülkelerin yeni bir tehdit dönemini başlattığını duyurdu.