DİSK-AR Raporuna Göre Türkiye’de Emekli Aylıkları Düşüşte
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Türkiye’de emeklilerin nüfus içindeki payının artmasına rağmen, emekli aylıklarının azaldığını ve “dibe doğru” eşitlendiğini belirtiyor.
DİSK-AR’ın yayımladığı “Türkiye’de Emeklilerin Durumu: Emekli Aylıkları, Emekli Sayıları ve Ayrılan Kaynaklar” başlıklı rapora göre, 2003’te asgari ücretin yüzde 36 üzerinde olan ortalama emekli aylığı, bugün asgari ücretin yüzde 22 altında bulunuyor.
Raporda, emeklilerin nüfus içindeki artışına rağmen pastadaki paylarının düştüğü ve emekli aylıklarının azaldığı vurgulanıyor. 2002’ye göre 2025’te emekli aylıklarının GSYH’ye oranı yüzde 46,4’ten yüzde 29’a gerilerken, AB ülkelerinde bu oran yüzde 9,8 seviyesindedir.
Emeklilerin sayısının artmasıyla birlikte Türkiye’de emekli ve hak sahibi sayısının en fazla olduğu üçüncü ülke olarak dikkat çekiyor. Emeklilerin Türkiye nüfusundaki oranı 2009’dan bu yana artarak 2024’te yüzde 18,5’e ulaşmıştır.
Rapora göre düşük emekli aylıkları nedeniyle milyonlarca emekli tekrar çalışmak zorunda kalıyor veya iş arıyor. 2002’de çalışan veya iş arayan emeklilerin oranı yüzde 36,6 iken, Aralık 2024’te bu oran yüzde 65,7’ye yükselmiştir.