Elektrikli ısıtıcılar yakın kullanımda cilt rahatsızlığına neden olabiliyor

Elektrikli Isıtıcılar Ciltte Hasara Yol Açabilir!

Dermatoloji uzmanı Prof. Dr. Ali Balevi, elektrikli ısıtıcılar veya ısı yayıcıların cilde yaklaştırılmaması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Balevi, kış aylarında yoğun ısıtıcı kullanımının ciltte “Eritema Ab İgne” rahatsızlığına sebep olabileceğini belirtti.

Balevi, kronik sıcak temasın ardından ortaya çıkan bu rahatsızlığın ilk aşamada belirtilerinin fark edilmediğini, ancak daha sonra ciltte renk değişimiyle kendini gösterdiğini ifade etti. “Özellikle kış aylarında ısınmak için ısıtıcıya ihtiyaç duyuluyor. Hasta genellikle bacağının yanına ısıtıcı yerleştiriyor veya uzun süre bacağının üstünde laptopla çalışıyor, fırında çalışıyor. Uzun süreli sıcak temasında ‘Eritema Ab İgne’ gelişebiliyor.” dedi.

Balevi, bu rahatsızlığın genellikle bacak bölgesinde görüldüğünü belirterek, hastaların bal peteği rengi veya morumsu koyu kahverengi lekeyle başvurduğunu ve nasıl oluştuğunu sorduğunu söyledi. “Hastanın durumunu analiz ederek, tanı koyuyoruz. Isıtıcı veya ısı yayan her türlü cihazın, deriye mümkün olduğunca yaklaştırılmaması önemli.” diye ekledi.

Biyopsi gerekebiliyor

Isı etkisiyle kızarıklığın lekeye dönüştüğünü belirten Balevi, hastalığın teşhisi için bazen biyopsiye başvurduklarını ve tanı konulduktan sonra hastaları ısıtıcıdan uzak durmaları konusunda uyardıklarını söyledi.

Isı kaynağından uzak durmanın rahatsızlığın ilerleyen haftalarda azaldığını belirten Balevi, çoğu hastanın birkaç hafta veya birkaç ay içinde tamamen iyileştiğini paylaştı. “İzlenen hastalarda deride anormal kabarma veya çökme gibi belirtiler varsa, tümörel gelişim olabilir. Bu durumda uyanık olmak ve bilinçli davranmak önemlidir.” dedi. (AA)

Related Posts

Mutlu mu yoksa mutsuz musun? Cevabı ağzındaki bakterilerde…

New York Üniversitesi’nden bilim insanları, ağız mikrobiyomundaki çeşitlilik azalmasının, bireylerin ruh sağlığı durumlarıyla doğrudan bağlantılı olabileceğini öne sürüyor.

Tıbbi bitkilere veritabanı

Tıbbi bitki çaylarının üretim süreçlerini mercek altına almak ve bu ürünlerin etkili, kaliteli ve güvenli biçimde halka sunulmasını sağlamak amacıyla “Tıbbi Çayın Ruhsatlandırılmasında Üreticinin Yol Haritası” konferansı düzenlendi.

Uzmanı bu basit yöntemi önerdi: 20-20-20 kuralı

Dr. Tarık Mecit, dijital yorgunluğun gözlerin ötesine geçerek hormon dengesi, bağışıklık sistemi ve zihinsel işlevler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını açıkladı.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’nun açıklaması, ‘Adım doğru ancak yön belirsiz’ diye değerlendirildi: HPV aşısı ücretsiz oluyor

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, HPV aşısının yıl sonunda uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Aşının ücretsiz olması için mücadele eden hukukçular ise içeriğine dikkat çekerek, “Sınırlı koruyuculu değil, dokuz bileşenli ve etkili versiyon tercih edilmeli” uyarısında bulundu. “Adım doğru ancak yön belirsiz” değerlendirmesi yapıldı.

Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeli? Uzmanlardan kritik uyarılar

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esen Taşğın, Kurban Bayramı’nda etin ve tatlının kontrollü tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Uzmandan uyarı: Hamilelikte çiğ ya da az pişmiş et uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, çiğ veya az pişmiş et tüketiminin gebelikte ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Toksoplazma gibi parazitler düşük ya da erken doğuma neden olabilir” uyarısında bulundu.