Kolon kanserine karşı savaş açıyor! İşte bağırsaklarınızı kalkan gibi koruyan o mucize…

Kolon Kanserinden Korunmada Sağlıklı Beslenme Önemli

Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Salih Can Çelik, kolon kanserine karşı korunmada sağlıklı beslenmenin önemini vurgulayarak, yeterli miktarda posa alımının bağırsak içindeki zararlı maddelerin temas süresini kısaltarak kansere karşı koruyucu bir kalkan görevi gördüğünü belirtti. Çelik, kolon kanseri riskini azaltmak ve sağlıklı bir yaşam sürmek için posalı besinleri hayatımıza dahil etmemiz gerektiğini söyledi.

Posalı (Lifli) Gıdalar Bağırsakları Koruyor

Posalı gıdaların sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri olduğunu ifade eden Opr. Dr. Çelik, posalı yani lifli besinlerin bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirimi kolaylaştırdığını ve zararlı toksinlerin bağırsaklardan atılmasına yardımcı olduğunu söyledi. Aynı zamanda bağırsak florasını destekleyerek kolon kanseri riskini azalttığını belirtti.

İşte, Lif Açısından Zengin O Besinler…

Kolon kanserinden korunmada günlük beslenmede lifli gıdalara yer vermenin büyük önem taşıdığını vurgulayan Çelik, brokoli, lahana, havuç, kabak gibi sebzelerin; elma, armut, böğürtlen, avokado gibi meyvelerin; mercimek, nohut, fasulye gibi baklagillerin; yulaf, kepekli ekmek, bulgur gibi tam tahılların; badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişlerin bağırsaklar için faydalı olduğunu söyledi. Günlük lif tüketiminin kadınlar için yaklaşık 25 gram, erkekler için ise 38 gram olmasının önemli olduğunu belirtti.

Akdeniz Diyeti Kolon Kanseri Riskini Azaltıyor

Bilimsel araştırmalarda Akdeniz diyetinin kolon kanseri riskini azalttığını belirten Opr. Dr. Salih Can Çelik, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemenin ve ideal kiloda olmanın önemli olduğunu söyledi. Akdeniz diyetinin kolon kanseri riskini azalttığı ve bu diyetle ilgili yapılan çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini belirtti.

Bu Belirtileri Asla Göz Ardı Etmeyin!

Erken teşhisin kolon kanserini tedavi edebileceğini hatırlatan Çelik, dışkılama alışkanlıklarında değişiklikler, ishal, kabızlık, bağırsak hareketlerinde düzensizlikler, tam boşalamama hissi gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Dışkıda kan görülmesinin önemli bir uyarı işareti olduğunu vurgulayan Çelik, karın ağrısı, kramp tarzında sancılar, şişkinlik, gaz problemlerinin de kolon kanseri belirtileri arasında yer aldığını belirtti.

50 Yaş Üstü Düzenli Taramadan Geçmelidir

Opr. Dr. Çelik, kolon kanserinde erken teşhisin hayati önem taşıdığını ve kolonoskopinin en etkili tarama yöntemi olduğunu belirtti. Özellikle 50 yaş ve üzeri bireylerin düzenli tarama yaptırmasının önemli olduğuna değinen Çelik, kolon kanseri riskini azaltmak için posalı besinleri hayatımıza dahil etmemiz ve düzenli sağlık kontrollerini aksatmamamız gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Mutlu mu yoksa mutsuz musun? Cevabı ağzındaki bakterilerde…

New York Üniversitesi’nden bilim insanları, ağız mikrobiyomundaki çeşitlilik azalmasının, bireylerin ruh sağlığı durumlarıyla doğrudan bağlantılı olabileceğini öne sürüyor.

Tıbbi bitkilere veritabanı

Tıbbi bitki çaylarının üretim süreçlerini mercek altına almak ve bu ürünlerin etkili, kaliteli ve güvenli biçimde halka sunulmasını sağlamak amacıyla “Tıbbi Çayın Ruhsatlandırılmasında Üreticinin Yol Haritası” konferansı düzenlendi.

Uzmanı bu basit yöntemi önerdi: 20-20-20 kuralı

Dr. Tarık Mecit, dijital yorgunluğun gözlerin ötesine geçerek hormon dengesi, bağışıklık sistemi ve zihinsel işlevler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını açıkladı.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’nun açıklaması, ‘Adım doğru ancak yön belirsiz’ diye değerlendirildi: HPV aşısı ücretsiz oluyor

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, HPV aşısının yıl sonunda uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Aşının ücretsiz olması için mücadele eden hukukçular ise içeriğine dikkat çekerek, “Sınırlı koruyuculu değil, dokuz bileşenli ve etkili versiyon tercih edilmeli” uyarısında bulundu. “Adım doğru ancak yön belirsiz” değerlendirmesi yapıldı.

Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeli? Uzmanlardan kritik uyarılar

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esen Taşğın, Kurban Bayramı’nda etin ve tatlının kontrollü tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Uzmandan uyarı: Hamilelikte çiğ ya da az pişmiş et uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, çiğ veya az pişmiş et tüketiminin gebelikte ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Toksoplazma gibi parazitler düşük ya da erken doğuma neden olabilir” uyarısında bulundu.