Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeli? Uzmanlardan kritik uyarılar

Prof. Dr. Taşğın: “Kurban Bayramı’nda Beslenmeye Dikkat!”

Prof. Dr. Taşğın, Kurban Bayramı süresince et tüketiminin arttığını ve beslenme düzeninin ani şekilde değiştiğini belirtiyor. Bu dönemde aşırı et tüketiminin mide sıkıntılarına, hazımsızlık ve kilo artışına neden olabileceğini vurgulayan Taşğın, özellikle kronik hastalığı olan bireylerde sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade ediyor. “Doğru porsiyon kontrolüyle bu süreci atlatmak mümkün. Etler en az 12 saat dinlendirilmeli” diyen Taşğın, sağlıklı ve lezzetli beslenme için önerilerde bulunuyor.

Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Önerileri

  • Et tüketimini kontrollü yapmak
  • Sebze, meyve, posalı ve zeytinyağlı besinlere yönelmek
  • Su tüketimini ihmal etmemek
  • Tatlı tüketimini azaltmak
  • Mangalda pişirme yerine ızgara, haşlama veya fırın tercih etmek

Özellikle hipertansiyon ve kolesterol gibi rahatsızlıkları olanların et tüketimini sınırlaması gerektiğini belirten Taşğın, günlük tüketimi 100 gramı aşmamaları gerektiğine dikkat çekiyor. Sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıklarını koruyarak et tüketimini küçük porsiyonlarla sürdürmenin önemini vurguluyor.

“Bayramda Beslenmeye Dikkat” Uyarısı

Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır da Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri veriyor. Et ve şekerli ürünlerin aşırı tüketilmesinin sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Çakır, kronik rahatsızlığı olan bireylerin özellikle dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor. Beslenme alışkanlıklarına bayram sırasında da özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Çakır, sağlıklı bir bayram geçirmenin yollarını açıklıyor.

Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder ise kurban etinin doğru şekilde işlenmesine dikkat çekerek, etin kesilip parçalandıktan sonra en az 24 saat dinlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

Related Posts

Doktorları bile şoke eden vaka: 3 yaşındaki çocuğun karnında 66 adet mıknatıs çıkarıldı!

Doktorları bile şoke eden vaka: 3 yaşındaki çocuğun karnında 66 adet mıknatıs çıkarıldı!

Ankara’da ishal vakaları arttı, uzmanlar uyarıyor: ‘Temizlik ve sıvı tüketimi önemli’

Ankara’da son dönemde ishal vakalarında artış başladı. Hekimler sıcak havaların da hastalık ihtimalini artırabileceğini söyledi. Hastalığa karşı alınabilecek önlemleri anlatan Aile Hekimleri Federasyonu (AHEF) Genel Başkanı Doktor Türkü Yağmur Nehir, yurttaşların temizliğe ve bol sıvı tüketimine dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

Mutlu mu yoksa mutsuz musun? Cevabı ağzındaki bakterilerde…

New York Üniversitesi’nden bilim insanları, ağız mikrobiyomundaki çeşitlilik azalmasının, bireylerin ruh sağlığı durumlarıyla doğrudan bağlantılı olabileceğini öne sürüyor.

Tıbbi bitkilere veritabanı

Tıbbi bitki çaylarının üretim süreçlerini mercek altına almak ve bu ürünlerin etkili, kaliteli ve güvenli biçimde halka sunulmasını sağlamak amacıyla “Tıbbi Çayın Ruhsatlandırılmasında Üreticinin Yol Haritası” konferansı düzenlendi.

Uzmanı bu basit yöntemi önerdi: 20-20-20 kuralı

Dr. Tarık Mecit, dijital yorgunluğun gözlerin ötesine geçerek hormon dengesi, bağışıklık sistemi ve zihinsel işlevler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını açıkladı.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’nun açıklaması, ‘Adım doğru ancak yön belirsiz’ diye değerlendirildi: HPV aşısı ücretsiz oluyor

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, HPV aşısının yıl sonunda uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Aşının ücretsiz olması için mücadele eden hukukçular ise içeriğine dikkat çekerek, “Sınırlı koruyuculu değil, dokuz bileşenli ve etkili versiyon tercih edilmeli” uyarısında bulundu. “Adım doğru ancak yön belirsiz” değerlendirmesi yapıldı.