NASA, Donaldjohanson asteroidini ilk kez yakından görüntüledi

NASA tarafından 2021 yılında fırlatılan Lucy uzay aracı, Jüpiter’in orbitinde bulunan esrarengiz Truvalılar asteroid grubunu incelemek üzere uzun bir yolculuğa başladı. Ve şimdi, Lucy uzay aracı, ikinci hedef olan 52246 Donaldjohanson asteroidine ait ilk detaylı görüntüleri başarılı bir şekilde Dünya’ya gönderdi. Elde edilen veriler, bu küçük gök cismisinin son derece karmaşık bir jeolojik yapıya sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Lucy, adını ünlü fosil “Lucy”nin keşfinde rol oynayan Amerikalı paleoantropolog Donald Johanson’dan alan bu asteroide 20 Nisan Pazar günü yaklaşık 1.000 kilometre mesafeye kadar yaklaşarak gözlem yaptı. Yaklaşık 5 kilometre çapında olan bu asteroid, Lucy’nin ana hedefi olan Truva asteroidlerine ulaşmadan önce bir tür “antrenman hedefi” konumunda bulunmaktadır.

İki farklı parçanın birleşimi

Yaklaşım sırasında çekilen görüntülerde, asteroidin parlaklığında belirgin dalgalanmalar gözlemlendi. Bu durum, cismin yavaş döndüğü veya oldukça uzun ve elips şeklinde olduğu düşüncesini akla getirdi. Lucy’nin gönderdiği detaylı kareler, bu varsayımları doğruladı ve Donaldjohanson asteroidinin iki ayrı parçanın birleşimiyle oluştuğunu ortaya koydu. Bu tür birleşimler, gezegenlerin oluşumu hakkında önemli bilgiler sunabilir.

Ancak, Lucy’nin elde ettiği görüntüler asteroidin tamamını içermemektedir. Bunun sebebi, asteroidin boyutunun Lucy’nin kamerasının görüş alanını aşmasıdır. NASA, geri kalan verilerin Dünya’ya ulaşmasının yaklaşık bir hafta süreceğini ve bu sayede gök cisminin daha net bir modelinin oluşturulabileceğini belirtti.

Asteroidin dönüyormuş gibi görünmesi de dikkat çekiciydi. Ancak, bu hareketin, Donaldjohanson’un yavaş dönüşünden değil, Lucy’nin saniyede 13,4 kilometre hızla geçiş yapmasından kaynaklandığı belirtiliyor.

Lucy, bu yılın geri kalanında yolculuğuna devam edecek ve ana hedefi olan Jüpiter truvalılarına ulaşmak için asteroid kuşağını geçecek. İlk Truva hedefi olarak belirlenen Eurybates ve onun küçük uydusu Queta’ya yakın bir geçişin Ağustos 2027’de gerçekleşmesi planlanıyor.

Related Posts

100 yıl önce bilim insanları ne kadar yaşayacağımızı öngörmüş

Bilim insanları 100 yıl önce aslında ne yaşayacağımızı biliyorlardı. Yapılan araştırmalarda, günümüz ve geçmiş karşılaştırılarak ilginç sonuçlar ortaya koyuldu.

Tam 162 tanesi Dünya’ya teğet geçti: Bir gün çarpabilir mi?

NASA ve ESA’nın verilerine göre, son 1 yılda tam 162 asteroit Dünya’ya Ay’dan daha yakın mesafeden geçti. Uzaydan gelen bu yakın geçişler bilim insanlarını alarma geçirdi.

Hayat kurtaran bilim! Yapay organların yükselişi

Biyoteknoloji, sağlık alanında devrim niteliğinde yenilikler sunmaya devam ediyor. Yapay organ ve doku üretimi, organ nakli bekleyen milyonlarca hasta için umut ışığı olurken, Türk bilim insanları ve uluslararası uzmanların öncülük ettiği çalışmalar …

Durgunsu Kano Türkiye Şampiyonası başladı

Türkiye Kano Federasyonu ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle organize edilen Durgunsu Kano Türkiye Şampiyonası, Eskişehir’de başladı.

Evlerimizde bile ‘karadelikler’ olabilir

Ne bulursa içine çekip yutan dev kara delikler korkutucu görünüyor olabilir. Ama aslında evlerimizde bile minik kara deliklerin olabileceğini hiç düşündünüz mü?

Güneş gözlüğünde camın rengi önemli: Hangisi daha iyi?

Güneş gözlüğü seçerken çoğu insan stilini ön planda tutar, ancak planladığınız aktivitelere göre camın rengi ve kararması çok daha önemli. Renkli camlar eğlenceli görünebilir, ancak aynı zamanda işlevsel bir amaca hizmet ederler. Doğru seçimle, ışık yansımasını ve parlaklığı azaltabilir, aynı zamanda renk algısını ve netliği artırabilirsiniz; hem de hava koşullarına göre.