OECD: Yaşlı nüfus ileride daha fazla çalışmak durumunda kalacak

OECD İstihdam Raporuna Göre İleride Nüfusun Daha Fazla Çalışması Bekleniyor

T24 Ekonomi

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan istihdam raporu, gelecekte yaşlanan nüfusun daha fazla çalışmak zorunda olacağına işaret ediyor.

OECD’nin İstihdam Görünümü 2025 Raporu’na göre, birçok OECD ülkesinde işgücüne katılım oranı rekor seviyelere ulaşmış durumda ve işsizlik oranları tarihsel olarak düşük seviyelerde seyrediyor.

İşsizlik Oranları 2026 Yılında Sabit Kalacak

OECD ülkelerindeki istihdam sayısı 2025 Mayıs itibarıyla 668 milyon kişiye yükseldi. İstihdamın 2025’te yüzde 1,1, 2026’da ise yüzde 0,7 oranında artması bekleniyor. Aynı şekilde, işsizlik oranının Mayıs 2025 itibarıyla yüzde 4,9 seviyesinde bulunduğu ancak 2026 boyunca sabit kalması öngörülüyor.

Dirençli İşgücü Piyasası ve Belirsizlik Ortamı

Rapora göre, OECD ülkelerindeki işgücü piyasalarının hala dirençli olduğu vurgulanırken, jeopolitik gelişmeler ve ticaret politikalarındaki belirsizliklerin ekonomik faaliyetleri olumsuz etkilediği belirtiliyor.

OECD’nin öngörülerine göre, 2060 yılına kadar çalışma çağındaki nüfusun yüzde 8 azalacağı, emeklilik ve sağlık harcamalarının artacağı bekleniyor. Ayrıca, 2060’a kadar OECD ülkelerinde çalışma çağındaki nüfusun 4’te 1’inde yüzde 30’dan fazla azalma olacağı tahmin ediliyor.

65 Yaş Üstü Nüfusun Oranı Artıyor

Rapora göre, 65 yaş üstü nüfusun çalışma çağındaki nüfusa oranının 1980’deki yüzde 19 ve 2023’teki yüzde 31 seviyelerinden farklı olarak 2060’ta yüzde 52’ye çıkması bekleniyor. OECD, gerekli politika adımlarının atılmaması durumunda kişi başına düşen Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) büyümesinde yüzde 40’lık bir yavaşlama olabileceği uyarısında bulunuyor.

OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann’dan Değerlendirme

OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, geçen yıl OECD ülkelerindeki istihdam oranlarının yüzde 72,1 seviyesine ulaştığını belirterek, “Bu oran en az 2005’ten bu yana görülen en yüksek seviye. Ancak, nüfus yaşlanması ciddi iş gücü açıkları ve mali baskılara neden olacak. Tahminlerimize göre, 2060’a kadar çalışma çağındaki nüfus yüzde 8 azalacak, emeklilik ve sağlık harcamaları ise GSYH’nin yüzde 3’ü oranında artacak.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Bira ve viski zamlandı. Bakkal fiyatı bile ‘pes’ dedirtti

Alkol fiyatları cep yakıyor. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, Tuborg ve Pernod Ricard Türkiye alkol gruplarına zam geldiğini duyurdu. Sosyal medya üzerinden açıklanan yeni fiyatlar, tüketicileri şaşırttı. Tuborg’un …

En güvenilir arabalar açıklandı: Tesla ve Volvo’yu rakip tanımadı, zirveye yerleşti

Güvenlik denince akla ilk gelen markalardan Volvo, bu kez zirvede değil. ABD’de sigorta şirketlerinin desteklediği bağımsız kuruluş IIHS’in yaptığı araştırma, Volvo’dan daha güvenli bir otomobil markasını ortaya koydu. İşte 2025’in en güvenli …

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.

Türkiye’nin gıda devi iflasın eşiğinde

Türkiye genelinde 4 deposuyla faaliyet gösteren ve dünyanın birçok ülkesine meyve-sebze ihracatı gerçekleştiren Asya Fresh, yaşadığı mali sorunların ardından konkordato ilan etti.

Sigara fiyatlarında yeni zirve: En pahalı sigara 94 TL

ÖTV zammının ardından sigara fiyatları bir kez daha arttı. Philip Morris grubu da zam furyasına katılarak en ucuz sigarayı 85 TL, en pahalısını 94 TL yaptı. Böylece Türkiye’de 80 TL altı sigara dönemi resmen sona erdi.