Teknoloji şirketleri gençler arasında cazibesini kaybediyor: Z kuşağının artık işte aradıkları özellikler bunlar

Z kuşağının en sevdiği işverenleri sıralayan raporda, birçok büyük teknoloji şirketinin 2024 sıralaması geriledi. infobae’nin haberine göre ABD’de Ulusal Ortaöğretim Akademisyenleri Derneği’nin (NHSHH) yaptığı bir araştırma sonuçlarına göre Google 4. sıradan 7. sıraya, Apple 8. sıradan 9. sıraya, Amazon 5. sıradan 8. sıraya, Microsoft 13. sıradan 16. sıraya ve Netflix 11. sıradan 15. sıraya geriledi.

Sağlık sektörü ise gençler arasındaki ilgisiyle dikkat çekiyor. St. Jude Çocuk Araştırma Hastanesi, en çok tercih edilen kurum olarak ilk sırada yer alırken, Johns Hopkins Hastanesi ve Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) de en popüler işverenler arasında öne çıktı.

Artık Z kuşağı çalışmak yerine sağlık sektörünü tercih ediyor. Raporda, Z kuşağının aile şirketleri veya küçük işletmeler yerine büyük şirketlerde çalışmayı tercih ettiği belirtiliyor. Ayrıca, tıp alanına olan ilginin sağlık kuruluşlarını en cazip üç seçenek arasında konumlandırdığı vurgulanıyor.

Katılımcıların %18’i serbest çalışma veya bağımsız olarak iş yapma konusunda ilgi duyduğunu belirtirken, %11’i ise bir girişimde çalışmayı tercih ettiğini ifade etti. Dördüncü sırada ise kamu sektöründe çalışma seçeneği yer aldı.

Sağlık sektörünün tercih edilmesinin olası nedenleri

Ulusal Ortaöğretim Bilim İnsanları Derneği’nin raporunda, gençlerin sağlık sektörüne olan artan ilgisinin kesin nedenleri ayrıntılı bir şekilde açıklanmasa da, bu eğilimi etkileyebilecek birkaç faktör öne çıkıyor. Olası nedenlerden biri, son yıllarda büyük çaplı işten çıkarmalar ve dalgalanmalar yaşayan teknoloji sektörüne kıyasla, sağlık sektörünün sunduğu iş güvencesi ve ekonomik istikrar olabilir.

Covid-19 salgını, tıp mesleklerinin tanınırlığını artırarak daha fazla gencin bu alanda kariyer yapmaya yönelmesine ilham vermiş olabilir. Alıntılanan raporda, “Z kuşağının mesleki beklentileri incelendiğinde, Covid-19’un etkisi açıkça görülüyor. Katılımcıların %46’sı tıp veya sağlıkla ilgili alanlarda kariyer yapmayı düşünüyor” denilmektedir.

Ayrıca, sağlık çalışmalarıyla ilişkilendirilen amaç duygusu ve sosyal etki de gençlerin ilgisini çeken bir diğer önemli faktör olarak öne çıkıyor. Z kuşağı, toplumun refahına katkıda bulunabileceği işlere büyük ilgi gösteriyor ve tıp meslekleri, doğrudan yaşamları iyileştirme fırsatları sunarak bu beklentilere yanıt veriyor.

Yapay zeka, Z Kuşağının kariyerleri üzerinden büyük bir etkiye sahip

Yapay zeka, dünya çapında endüstrileri dönüştürürken, Z Kuşağının kariyerleri üzerinde önceki nesillere göre daha büyük bir etkiye sahip olacağı öngörülüyor. Alıntılanan rapora göre, gençler şu anda yapay zekayı genellikle fikir üretmek (%39), metinleri düzeltmek (%33) ve verileri analiz etmek (%21) için kullanıyor.

Ancak, yapay zekanın toplum üzerindeki gelecekteki etkisine dair görüşler karışık. Katılımcıların %41’i, önümüzdeki 10 yıl içinde yapay zekanın olumlu bir etkisi olacağına inanırken, %59’u ise olumsuz etkilerinin olacağını düşünüyor.

Yapay zeka ile ilgili en büyük endişeler arasında, katılımcıların %55’i kişisel gizlilik üzerindeki etkisinden ciddi şekilde endişe duyarken, %62’si ise yapay zeka otomasyonu nedeniyle iş kayıpları konusunda kaygı taşıdıklarını belirtiyor.

Bu veriler, yapay zekanın üretkenliği artırma potansiyelini fark eden ancak iş gücü piyasası ve bilgi güvenliği üzerindeki olumsuz etkilerinden de endişe duyan bir nesli yansıtıyor.

Related Posts

Tam 162 tanesi Dünya’ya teğet geçti: Bir gün çarpabilir mi?

NASA ve ESA’nın verilerine göre, son 1 yılda tam 162 asteroit Dünya’ya Ay’dan daha yakın mesafeden geçti. Uzaydan gelen bu yakın geçişler bilim insanlarını alarma geçirdi.

Hayat kurtaran bilim! Yapay organların yükselişi

Biyoteknoloji, sağlık alanında devrim niteliğinde yenilikler sunmaya devam ediyor. Yapay organ ve doku üretimi, organ nakli bekleyen milyonlarca hasta için umut ışığı olurken, Türk bilim insanları ve uluslararası uzmanların öncülük ettiği çalışmalar …

Durgunsu Kano Türkiye Şampiyonası başladı

Türkiye Kano Federasyonu ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle organize edilen Durgunsu Kano Türkiye Şampiyonası, Eskişehir’de başladı.

Evlerimizde bile ‘karadelikler’ olabilir

Ne bulursa içine çekip yutan dev kara delikler korkutucu görünüyor olabilir. Ama aslında evlerimizde bile minik kara deliklerin olabileceğini hiç düşündünüz mü?

Güneş gözlüğünde camın rengi önemli: Hangisi daha iyi?

Güneş gözlüğü seçerken çoğu insan stilini ön planda tutar, ancak planladığınız aktivitelere göre camın rengi ve kararması çok daha önemli. Renkli camlar eğlenceli görünebilir, ancak aynı zamanda işlevsel bir amaca hizmet ederler. Doğru seçimle, ışık yansımasını ve parlaklığı azaltabilir, aynı zamanda renk algısını ve netliği artırabilirsiniz; hem de hava koşullarına göre.

Kendi kendini onaran metal üretildi!

Bilim insanları, “Bu nasıl olur?” dedirten bir olaya tanıklık etti: Yıpranan bir metal yüzeyin kendini onardığı gözlemlendi. 2023 yılında yayımlanan deneyde, Sandia Ulusal Laboratuvarları ile Texas A&M Üniversitesi’nden araştırmacılar, platinden yapılmış küçük bir metal parçasının mikroskobik çatlağının zamanla kendi kendine kapanmaya başladığını fark etti.