Trump ‘Grönland’ dedi, troller harekete geçti: Adı da görünüşü de Türk’e benziyor

Trump’ın Grönland’ı İlhak Planları Dünya Gündemine Damgasını Vurdu

ABD Başkanı Donald Trump’ın Grönland’ı ilhak etme planları, dünya genelinde büyük yankı uyandırdı ve sosyal medyada da tartışma konusu oldu. Son günlerde ABD’de artan ırkçı söylemler arasında dikkat çeken isimlerden biri de Pericles ‘Perry’ Abbasi oldu. Abbasi, Grönland Başbakanı Mute Bourup Egede’nin fotoğrafını paylaşarak, “Grönland Başbakanı Türk gibi görünüyor ve Türkçe bir ismi var. Çok rahatsız edici” şeklinde bir yorumda bulundu.

Abbasi’nin avukat olduğu biliniyor ve 2023’te Polis Kardeşlik Düzeni adlı kolluk kuvvetleri örgütü adına Grand Central (25.) Polis Bölge Konseyi seçimlerinde aday olarak yer almıştı. Abbasi, Pakistanlı bir baba ve Yunan bir annenin çocuğu olarak biliniyor.

Trump’ın Grönland’a İlgisi Neden?

Donald Trump, 20 Ocak’ta yapacağı başkanlık yemininden önce Mar-a-Lago’da yaptığı bir konuşmada, “Grönland’ın kontrolünü ele geçirmek ulusal güvenlik açısından hayati önem taşıyor” sözlerini sarf etti. Trump, daha önce de sıkça dile getirdiği Grönland’ı ilhak etme isteğini bu sefer açıkça dile getirdi. Adanın stratejik önemine vurgu yapan Trump, “Hayati öneme sahip” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı’nın Grönland’a ilgi duyması yeni bir durum değil. İlk kez 2019 yılında gazetecilere yaptığı bir açıklamada, adanın ABD’ye katılmasının stratejik ve ilginç olacağını belirtmişti. Trump bu durumu “büyük bir gayrimenkul anlaşması” olarak nitelendirmişti. Ancak Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Trump’ın bu talebini “absürt” olarak değerlendirmişti.

Geçtiğimiz ay, sosyal medya platformu Truth Social’dan yaptığı bir paylaşımda, “ulusal güvenlik ve bağımsızlık” amacıyla Grönland’ın ABD’ye katılmasını tekrar gündeme getiren Trump, adanın aynı zamanda Pituffik Uzay Üssü gibi önemli askeri tesislere ev sahipliği yapması nedeniyle stratejik bir konumda olduğunu belirtti. Bu durum, özellikle Rusya’nın Kuzey Kutbu üzerinden olası bir saldırısına karşı önlem alma ihtiyacını gündeme getiriyor.

Grönland’daki buzulların erimesi ve yeni nakliye güzergahlarının açılmasıyla birlikte, özellikle Çin ve Rusya’nın ilgisini çeken Kuzey Atlantik rotası, Grönland’ın jeopolitik önemini giderek artırıyor. Ayrıca, adanın kömür, çinko, bakır, demir, elmas ve petrol gibi birçok keşfedilmemiş maden rezervine sahip olduğu düşünülüyor.

Related Posts

Trump Elon Musk’ı adeta yerin dibine soktu: ‘Güney Afrika’daki evine dönerdi’

ABD Başkanı Donald Trump, Amerikalı milyarder iş insanı ve Tesla ile SpaceX’in sahibi Elon Musk’ın, devlet desteği olmadan Güney Afrika’ya geri dönmek zorunda kalacağını savundu.

Leman dergisi önünde şok tehdit: ‘Ya onlar ölecekler, ya biz öleceğiz’

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Leman’daki bir karikatür nedeniyle açıklama yaptı. “Dini değerleri aşağılama” suçlamasıyla dergiye soruşturma açıldı, 4 kişi gözaltına alındı. Dergi önünde toplanan bazı kişiler polisle kavga edip “Ya onlar ölecek, ya biz” tehdidinde bulundu.

Eşinden Ramazan Gülten için çağrı: ‘Minik yavrumuzu babasından mahrum bırakmak adalet mi?’

Pınar Çalışkan Gülten, tutukla eşi İBB İmar Şehircilik Daire Başkanı Ramazan Gülten’in yakında dünyaya gelecek kızlarının doğumuna katılmasına izin verilmesini istedi.

İran’ın BM Temsilcisi İravani: Uranyum zenginleştirme asla durmayacak

İran’ın BM Temsilcisi İravani: Uranyum zenginleştirme asla durmayacak

Bakandan kayyuma hediye sekiz kamyon

Can Aksoy, bakanlıktan hibe çöp kamyonlarını bahçede sergileyip üstlerine teşekkür afişi astı.

Erdoğan imzaladı, Kerim Boran ve Naci Kılıç affedildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla, Anayasa’nın 104. maddesinin 16’ncı fıkrası uyarınca, 81 yaşındaki Kerim Boran’ın kalan cezası sürekli hastalık ve kocama; 54 yaşındaki Naci Kılıç’ın kalan cezası da sakatlık hali nedeniyle kaldırıldı.