TÜSİAD Başkanı: Ekonomimizin potansiyeli çok daha yüksek

Orhan Turan: Türkiye Ekonomisi Doğru Adımlarla Küresel Rekabetten Kazançlı Çıkabilir

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Maliye Bazlı Rekabet Gücü Endeksi Tanıtım Toplantısı’nda ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Turan, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergileri uygulamasının küresel ekonomi için risk oluşturduğunu belirtirken, Türkiye’nin doğru adımlar atarak avantaj sağlayabileceğine işaret etti. Turan, AB gibi ortaklarıyla ekonomik entegrasyonunu derinleştirebilirse Türkiye’nin tarifelerden kazançlı çıkacağını vurguladı.

Turan, Türkiye ekonomisinin potansiyelinin yüksek olduğunu ifade ederek, dış ticarette doğru politikalar ve doğru yatırımlar yaparak küresel ticaretten alınan payın artırılabileceğini dile getirdi.

Dünya Haberine Göre Orhan Turan’ın Değerlendirmeleri

Orhan Turan’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

  • Küresel ekonomide belirsizlikler ve değişimler yaşanıyor, uluslararası ticaret yavaşlıyor ve jeopolitik riskler artıyor.
  • Teknoloji hızla gelişirken iş modelleri değişiyor.
  • Avrupa Birliği teknolojik devrimde geride kaldı, rekabet gücünü artırmaya çalışıyor.
  • Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’le rekabet için verimlilik artırma çabaları devam ediyor.
  • Rekabet koşullarının doğru teşhis edilmesi ekonomi için önemli.

Turan, ABD’nin gümrük vergileri uygulamasının küresel ekonomi için ciddi bir risk olduğunu belirtirken, Türkiye’nin coğrafi konumu, altyapı yatırımları ve özel sektörüyle AB gibi ortaklarıyla entegrasyonunu artırarak ticaret savaşlarından avantajlı çıkabileceğine dikkat çekti.

Ekonomideki rekabeti belirleyen unsurlar arasında yapay zekanın önemli bir yere sahip olduğunu belirten Turan, dijitalleşme, otomasyon ve eğitime yatırım yaparak verimliliğin artırılması gerektiğini ifade etti.

Turan, Türkiye’nin dünya ihracatındaki payının artırılabileceğini söyleyerek, doğru politikalar ve yatırımlarla küresel ticaretteki rolünün güçlendirilebileceğini vurguladı.

Orhan Turan, Türkiye’nin maliyet bazlı rekabet gücüne dair yapılan endeksin önemine değinerek, bu çalışmanın ülkenin rekabet şartlarını anlamada ve politika önerileri geliştirmede yardımcı olacağını belirtti.

Related Posts

Düşük faiz Euro Bölgesi’nde şirketlere verilen kredileri artırdı

Faiz indirimleri, bankaların Euro Bölgesi’ndeki şirketlere verdiği kredilerin artmasını sağladı.

Hizmet üretici fiyatları mayısta arttı

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE), mayıs ayı rakamları açıklandı. Buna göre aylık bazda yüzde 2,37, yıllık bazda yüzde 38,16 artış gösterdi.

Spot piyasada doğalgaz fiyatları

Spot doğalgaz piyasasında dün 1000 metreküp gazın referans fiyatı 13 bin 533 lira 75 kuruş olarak belirlendi.

Kripto varlıklara 72 saat kuralı geldi: MASAK’tan yeni tebliğ

Kripto varlık transferlerine yeni sınırlamalar getirildi. Resmi Gazete’de yayımlanan MASAK Genel Tebliği ile platformlara 48 ila 72 saat bekleme süresi, işlem limiti ve açıklama zorunluluğu getirildi.

Sanayi strateji planında KOBİ’ler yok sayıldı: İngiliz hükümetine tepki yağdı

İngiltere’nin uzun zamandır beklenen Sanayi Stratejisi, İşletmeler, Enerji ve Endüstriyel Strateji Departmanı tarafından nihayet kamuoyuyla paylaşıldı. Strateji, ileri imalat, yaratıcı endüstriler, yaşam bilimleri, temiz enerji, savunma, dijital ve …

Burada uçaklar uçmadı: Burada fiyatlar uçtu

17 milyon turiste ev sahipliği yapan Antalya’da havalimanında yeme içme fiyatları uçuşa geçti. İstanbul’da 20 TL olan simit havalimanında 110 TL’den 90 TL olan bira 800 TL’den satışta.