İbrahim Çallı’nın eserleri ilk kez Çal’da

Ressam İbrahim Çallı’nın eserleri ilk kez doğduğu ve soyadını aldığı şehirde, Denizli’nin Çal ilçesinde sergileniyor. Aynı zamanda Çal’ın ilk sanat galerisi olan Kuzubağ Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşan sergi, birden fazla ilke imza atıyor.

Karar’dan Saliha Sultan’ın haberine göre, Çallı’nın beş eseri, sürdürülebilir sanat ortamının sağlanması adına Türkiye’nin genç yeteneklerine sanatsal platformlar sunan İyilik İçin Sanat Derneği’nin düzenlediği ve birçok genç sanatçının da eserinin yer aldığı Cumhuriyet Sergisi’nde hemşehrileriyle buluşuyor. 9 Ekim’de Denizli’nin tarihi Çal Bağ Yolu içerisinde bulunan Kuzubağ Sanat Galerisi’nde kapılarını açan sergide ayrıca Çallı’nın torunu olan, Cumhuriyet döneminin ilk ve son resmi saray ressamı Yaşar Çallı’nın eserleri de dedesinin eserleriyle bir arada sergileniyor.

‘DEDEM ATATÜRK İLE AYNI MASADA OTURAN BİR SANATÇIYDI’

Çal’da birçok ilki yaşatan serginin açılışında konuşan 82 yaşındaki ressam Yaşar Çallı ressamın ilk evliliğinden olan kızı Sare’nin altı çocuğundan biri. Dedesinin henüz yirmisine varmadan ayrılarak İstanbul’a gittiğini, o tarihten itibaren de bir daha Çal’a ayak basmadığını söyleyen usta ressam, bu ayrılıktan bir asır sonra eserlerinin doğduğu topraklarda ilk kez sergileniyor olmasından duyduğu mutluluğu belirtiyor.

Torun Çallı, duygularını “Sanat üreten, sanatçı üreten bir yönü var Çal’ın. Çal insanının en güzel tarafı da bunu sahiplenmeleri. Dedemi önemsemişler, böyle bir sergi hayata geçirmişler. Dedem, Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’le aynı masada oturan, onunla rakı içen bir sanatçıydı. Soy adı kanunu çıktığında Atatürk kendisine ‘Ee İbrahim Bey, soyadını ne aldın?’ diye soruyor. Dedem de ‘Çallı Paşam’ diyor. Atatürk yanlış anlıyor, ‘Hadi oradan senin çalı ile ne işin var’ diyor, dedem de ‘Çallı Paşam, çift l harfi ile’ diyor. Şimdi kendisine soyadı olarak seçtiği, doğduğu şehirde ona böyle bir vefa gösterilmesinden büyük gurur duydum” ifadeleriyle dile getiriyor.

‘PERSPEKTİFİ DEDEMDEN ÖĞRENDİM’

Dedesi ile ancak 15 yaşından sonra tanıştığını aktaran Çallı, atölyesinde geçirdikleri zamanlarda birlikte resim yaptıklarını, perspektifin ne olduğunu dedesinden öğrendiğini anlatıyor. Çallı’nın paylaştığı olaylardan biri de, babası dolayısıyla Ekinci olan soyadının, dedesinin arkadaşı Esat Minkari’ye vasiyetinin ardından mahkeme tarafından “Bu soyadını taşımayı sen hak ediyorsun” ifadeleri ile Çallı olarak değiştirilmesi. Çallı, kendisinin resim tutkusunun nasıl başladığı soruma ise şu yanıtı veriyor:

“Bu öğrendiğim bir şey değil. Resim öğretilmiyor, içten, genlerden geliyor. Yaşıtlarım oyunlar oynardı, ben seyrederdim, katılmazdım çocukken. Davranışlarını beynime işlerdim, resmederdim, kendimi de içine koyardım ama. Kendimi dışarıdan seyredebiliyordum böylece. Okula başladığımda öğretmenim Atatürk resmi çizmemi istedi, daha okuma yazma bilmiyordum. Tahtanın üstünde asılı Atatürk resmini tahtaya başarıyla çizmiştim. Sonrasında gördüğüm şeyleri çizmeye başladım.”

Günümüzde, Atatürk tabloları ile de meşhur olan sanatçı, dedesinin serginin afiş tasarımında yer alan Atatürk portresine de değinerek, “Dedem tablosunda Atatürk’ün bir gözünü biraz şehla çizmiş, bana göre bu tabloyu özel yapan tarafı bu” diyor.

Çallı’nın sözünü ettiği bu ayrıntının, kendisinin sergide yer alan Atatürk çalışmalarını da etkilediği dikkatimi çekiyor. Açılışa, ressam olan eşi Çiğdem Çallı ile birlikte katılan ressam, son olarak Denizli’de Çallı mirasına daha çok sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak, sergiler, çalıştaylar düzenlenerek şehrin resim dünyasının cazibe merkezi haline getirilmesi arzusunu aktarıyor.

SERGİ ALTI AY GÖRÜLEBİLECEK

30 Mart 2024’e kadar üzüm bağlarıyla çevrili Kuzubağ Sanat Galerisi’nde ziyaret edilebilecek sergide 20 genç sanatçının ürettiği 21 eserin yanı sıra Ruhi Engin Özmen ve Ebru Erberdi koleksiyonlarından ikişer, Sinan Gül koleksiyonundan ise bir adet olmak üzere, toplam 5 adet İbrahim Çallı eseri yer alıyor. Torun Yaşar Çallı’nın üç eseri sergide görülebiliyor.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir